Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Egészen meglepő történet látott napvilágot a Donald Trump elleni merényletről

Infostart
2024. július 18. 17:11
Nyilatkozatokból kezd körvonalazódni, hogyan próbálták megtalálni a gyanúsként jelentett férfit, miért "esett" le a merénylőt meglátó rendőr a tetőről, illetve miként térképezte fel célpontját és a helyszínt.

Mint ismert, Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Mike Lee utahi republikánus szenátor a közösségi médiában szerdán azt írta, hogy a bűnüldöző szervek a lövöldözés előtt 19 perccel „gyanúsként” azonosították a lövöldözőt. Az erről beszámoló CNN-nek egy forrás elmondta:

körülbelül 19 perccel a lövöldözés előtt a rendfenntartók próbálták megtalálni a gyanús alakot, de csak azután fedezték fel, hogy már a tetőn volt.

Tom Knights, Butler város polgármestere felidézte: a rendőrség nagyjából ugyanabban az időben reagált a „gyanús férfi” jelenlétéről szóló telefonhívásra, amikor Donald Trump volt elnök, a Republikánus Párt azóta hivatalosan is megválasztott elnökjelöltje szombaton megérkezett pennsylvaniai nagygyűlésére.

Knights szerint a gyanús férfit annak az épületnek a közelében látták a bejelentők, amelynek tetején később megtalálták, és ahonnan a merénylő végül leadta lövéseit. A helyszín körülbelül 150 méterre volt a színpadtól. A 20 éves Thomas Matthew Crooks több lövést adott le Trumpra, ezek egyike a politikus fülét súrolta, más golyók pedig több résztvevőt elteláltak, egyet megöltek. A titkosszolgálat ügynökei, miután a férfi tüzet nyitott, megölték.

Knights közleménye szerint a tisztek először nem találták meg a keresett személyt az épület környékén. Egy rendőr ezután megpróbált feljutni a tetőre egy kollégája segítségével, aki felemelte. Az épület oldalához simuló, a tető peremébe kapaszkodó tiszt meglátott egy személyt a tetőn, majd azt látta, hogy puskát szegez rá.

„A tiszt védtelen helyzetben volt, és semmiképp nem tudott volna rátámadni az elkövetőre, miközben a tető szélén kapaszkodott. Ezért elengedte és a földre esett”

– közölte a városvezető.

A rendőrök azonnal közölték az egyén tartózkodási helyét a titkosszolgálattal, kiemelve, hogy fegyvere van, de „pillanatokkal később az egyén lövöldözésbe kezdett” – áll Knights közleményében.

A hatóságok egyébként, miután feltörték az elkövető telefonját, nemcsak Donald Trumpról, hanem Joe Biden elnökről és még számos más, magas pozíciót betöltő politikusról találtak benne képeket. A republikánus elnökjelölt kampánykörútjának helyszínei után már tavasszal érdeklődött a keresési előzményei alapján, illetve a CNN-nek nyilatkozó források szerint a lövöldöző kétszer járt a tüntetés helyszínén is, miután kiderült, hogy Butler településen belül hol lesz a rendezvény. Egyik alkalommal a rendezvény napján járt ott, a mobiltelefon adatai alapján a merénylő 70 percig lehetett ott.

Az is kiderült, hogy a politikusokon kívül a depresszióra is rákeresett az interneten.

Ezek az új részletek többet árultak el arról, mit csinált Crooks a volt elnök elleni merényletet megelőző napokban és órákban. Ám a nyomozók, akik felfejtik, a való életben és a virtuális világban merre járt a támadó, még mindig nem jöttek rá, hogy mi lehetett a merénylő indítéka.

(A nyitóképen: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (j) Jim Jordannel, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnökével beszélget a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének második napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 16-án.)