Nyitókép: Unsplash

Jókora YouTube-korlátozás miatt dühöngenek Moszkvában

Infostart / MTI
2024. július 17. 22:35
Felszólította az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) a Google-t, hogy oldja fel orosz tömegtájékoztatási eszközök, hatóságok és közéleti személyiségek több mint 200 YouTube-fiókjának blokkolását.

"A Roszkomnadzor a Google LLC vezérigazgatójának, Sundar Pichainak elküldte követelését több mint 200 olyan orosz tömegtájékoztatási eszköz, szövetségi hivatal, vállalkozás és sportklub, valamint közéleti, politikai és zenei személyiség YouTube-fiókjának feloldására, akik kifejezték támogatásukat az Oroszországi Föderációnak és a hatóságok tevékenységének" - hangzott az orosz hatóság által kedden kiadott közlemény.

Az orosz médiafelügyelet emlékeztetett rá, 2020 óta a videomegosztó 207 orosz forrással szemben alkalmazott korlátozásokat, közülük 83 ellen 2024-ben. Az intézkedések mások mellett az RT és az RBK tévécsatorna, a Shaman, Oleg Gazmanov és Julija Csicserina zenei előadó, Zahar Prilepin író, Artyemij Lebegyev tervező és blogger, valamint mások fiókját érintik.

A Roszkomnadzor sajtóosztálya rámutatott, hogy a korlátozó intézkedések alapvetően sértik az információ szabad terjesztése és az ahhoz való akadálytalan hozzáférés legfontosabb elveit. A korlátozásokat az orosz hatóság elfogadhatatlannak, a cenzúra megnyilvánulásának minősítette.

"A YouTube megalkuvást nem ismerő ruszofób politikát folytat. Mindig előnyben részesíti a nyugatbarát eszmék követőit, orosz bloggerek és újságírók fiókjait pedig magyarázat nélkül blokkolja. Nemcsak azok válnak áldozatokká, akik különböző politikai kérdésekben nyilvánítanak véleményt, de olyanok is is, akik elvileg jót mondanak Oroszországról" - hangzott a tájékoztatás.

Roszkomnadzor felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor a YouTube videótárhelyen ma is több mint 61,3 ezer, Oroszországban tiltott anyag található blokkolatlanul. Ezek a hatóság szerint az ukrajnai háborúról szóló "hamis" információkat és "szélsőséges" anyagokat tartalmaznak, illetve "nem hagyományos szexuális preferenciákat" propagálnak, vagy gyermekeket és tizenéveseket vonnak be törvénysértő cselekmények elkövetésébe.