Nyitókép: Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke beszédet mond a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC Hungary) 2024. április 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Belpolitikai válság Spanyolországban a migráció miatt

Infostart / MTI
2024. július 12. 21:19
A migrációval kapcsolatos nézeteltérések miatt a Vox kilép a Néppárttal alkotott koalícióból öt spanyol tartományban.

A Vox spanyol jobboldali párt elnöke bejelentette, hogy "a migrációval kapcsolatos nézeteltérések miatt" pártja öt tartományban kilép a konzervatív Néppárttal (PP) létrehozott helyi koalícióból.

"A regionális kormányok alelnökei benyújtják lemondásukat, a Vox ellenzékbe vonul" - nyilatkozott újságíróknak Santiago Abascal pártelnök.

A döntés hátterében az áll, hogy az érintett tartományokat vezető Néppárt szerdán támogatásáról biztosította a baloldali vezetésű központi kormány tervét, amely alapján 18 éven aluli bevándorlók százait költöztetnék át a Kanári-szigetekről az ország szárazföldi területére.

A döntésben érintett tartományok - a Baleár-szigetek, Extremadura, Aragónia, Valencia és Murcia - néppárti vezetői azt mondták, hogy megpróbálnak egyedül kormányozni, de a Vox támogatása nélkül veszélybe kerülhet például a 2025-ös költségvetéseik jóváhagyása.