Nyitókép: Sellwell/Getty Images

Komoly sztrájk lesz az olimpia előtt

Infostart
2024. július 10. 07:57
Továbbra is elégedetlenek a reptéri dolgozók.

A Charles de Gaulle, az Orly és a Le Bourget repülőteret üzemeltető Aéroports de Paris (ADP) cég szakszervezetei – CGT, CFDT, FO és UNSA – sztrájkot hirdettek július 17-re, vagyis kilenc nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt.

A dolgozók munkakörülményeinek javítását és plusz forrásokat várnak az érdekképviseletek. Követeléseik között van az összes alkalmazottnak járó kompenzáció, ezer új dolgozó felvételére vonatkozó terv és a garancia arra, hogy az olimpiai játékok alatt szabadnapokat vehetnek ki.

Mint közölték, az Aéroports de Paris (ADP) csoport vezérigazgatója, Augustin de Romanet egyoldalú döntést hozott arról, hogy csak a személyzet egy részének fizet bónuszt. A szakszervezetek elítélték ezt a lépést, és úgy vélik, hogy a vezérigazgató félresöpörte követeléseiket. A szakszervezetek szerint a cégnek megvannak az erőforrásai ahhoz, hogy válaszoljon a munkavállalók és képviselőik jogos követeléseire.

"Ha arra kényszerülünk, hogy sztrájkba lépjünk, az a vezetőség és különösen az ADP vezérigazgatójának makacs elutasítása miatt van, amely alábecsüli az egyesült szakszervezetek által kiadott ultimátumot és a dolgozók elszántságát" – hangsúlyozták.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a jövő szerdára bejelentett sztrájk után mikor terveznek újabb tiltakozó akciót a reptereken, ha követeléseiket nem hallgatják meg. Korábbi tervek szerint ugyanis még július 21-től szeptember 22-ig minden vasárnapra hirdetnének sztrájkot, vagyis pont az olimpia és a paralimpia idejére.

A Charles de Gaulle-on és az Orlyn naponta 350 ezer utas fordul meg a nyári időszakban, és az ADP – amelyben a francia államnak 50,6 százalékos tulajdonrésze van - nem számít jelentős emelkedésre az olimpia alatt sem, ám a sportolók és delegációk fogadására különleges intézkedéseket léptetnek életbe. Az első küldöttségek éppen a sztrájk után, 18-tól érkeznek Párizsba.

A szakszervezetek hónapok óta követelik a vezetőségtől, hogy javítson a munkakörülményeken és legyenek fejlesztések az olimpiára, és egyszer már májusban is tartottak sztrájkot, amely nem járt jelentős fennakadásokkal. Az érdekképviseletek arról is döntöttek, hogy megszakítják az egyeztetéseket a cég vezetésével, ezzel szemben az ADP úgy tudja, hogy a párbeszéd folyamatban van és kapcsolatban állnak a szakszervezetekkel. A vállalat szerint a sztrájk nem vezethet járattörlésekhez – ám reptéri káoszra így is lehet számítani majd.

Az elmúlt hónapokban több ágazat vagy állami vállalat dolgozói – rendőrök, mozdonyvezetők, közalkalmazottak, szemétszállítók - harcoltak ki bónuszokat vagy fizetésemelést a sztrájkfenyegetéssel.