Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Letartóztattak egy magyar férfit Norvégiában, mert betört egy rakétafejlesztő cég rendszerébe

Infostart
2024. július 9. 18:17
A férfi korábban kapcsolatban állt a céggel, hozzáférése is volt a titkosított rendszerhez.

Június 27-én őrizetbe vettek egy magyar férfit Norvégiában, miután a gyanú szerint feltörte az ISAR Aerospace Norge privát űrcég rendszerét, másolatokat készített fájlokról, és kártékony szoftvert töltött le a vállalat egyik laptopjára – írha a norvég közmédia jelentése alapján a 24.hu.

A 30-as éveiben járó férfi korábban kapcsolatban állt a céggel, amely egyebek mellett új generációs hordozórakétákat fejleszt. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfinek korábban hozzáférése volt a vállalat rendszereihez, de később megfosztották ezektől a jogoktól. Azzal vádolják, hogy úgy jutott hozzá adatokhoz, hogy arra már nem volt jogosult.

A férfi ügyvédje közölte, ügyfele értetlenül áll a történtek előtt, és tagadja a vádakat.

Az ügyet a norvég belbiztonsági szolgálat (PST) is nyomon követi. Anniken Beyer Fjeld, a Norvég Nemzetbiztonsági Hatóság (NSM) igazgatóhelyettese megerősítette, hogy őket is tájékoztatták a fejleményekről. Arra vonatkozóan, hogy milyen információt vagy adatot akarhattak ellopni, úgy felelt, arról a céget kell megkérdezni, de „az űrszektornak komoly biztonságpolitikai jelentősége van”. Azzal kapcsolatban nem szeretett volna részletekbe bocsátkozni, hogy az eset mennyire súlyos, mert a nyomozás még tart.

A feltételezett adatlopás Norvégia északnyugati partjainál, az északi sarkkörön túl fekvő Andoya szigetén történt, ahol tavaly novemberben nyitották meg az Andoya űrkikötőt, mely egyben az európai kontinens első űrkikötője is lett.