Nyitókép: MTI/EPA/Tannen Maury

Katonai kiberfejlesztést kap Ausztrália az Amazontól

Infostart
2024. július 4. 11:59
A vállalat felhőszolgáltatási részlege 1,3 milliárd amerikai dolláros szerződést írt alá az ausztrál kormánnyal, ennek keretében három adatközpontot húznak fel, amelyek a kontinensország segítségére lesznek a katonai információk tárolásában, megosztásában, valamint adatelemzésre is alkalmasak lesznek mesterséges intelligencia segítségével.

Az Amazon Web Services nem teljesen új területre lép be: már az amerikai és a brit kormánynak is nyújtanak felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat - írja a Financial Times cikke nyomán a Portfolio.

Ausztrália az új IT-infrastruktúrával hírszerzési és katonai információkat tárolhat és oszthat meg, és mesterséges intelligenciát használhat az adatelemzéshez.

Ausztrália tagja a Five Eyes hírszerzési szövetségnek, amely magába foglalja az Egyesült Királyságot, Új-Zélandot, Kanadát és az Egyesül Államokat. Richard Marles ausztrál védelmi miniszter szerint az Amazonnal való megállapodás növeli az Egyesült Államokkal való "interoperabilitást", és biztosítja, hogy a jövőben sokkal rugalmasabb, ütőképesebb, hatékonyabb, halálosabb, modernebb és erősebb védelmi rendszerrel rendelkezzen az ország.

Rachel Noble, az ausztrál hírközlés főigazgatója szerint a felhőalapú mesterséges intelligencia használata megerősíti az ország 10 különböző kormányzati ügynökséget érintő hírszerzési munkáját. Véleménye szerint

a mesterséges intelligencia alkalmazása a nemzetbiztonsági szempontból fontos adatok gyűjtésére, és osztályozására "megváltoztatja a játékmenetet a megszerzett adatok megértése szempontjából"

- írja a lap.

Mike Bareja, az ASPI agytröszt kiber-, technológia- és biztonsági részlegének igazgatóhelyettese szerint a jövőbeni autonóm fegyverrendszerek adatmegosztást és egységes felhőt igényelnek. Mint mondta, a hírszerzési és katonai műveletek ma már adatműveletek.