Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Lapinformáció: Donald Trump „radikális” változást tervez a NATO-ban

Infostart
2024. július 3. 11:17
Az amerikai republikánus elnökjelölt két nemzetbiztonsági szakértő szerint is egy radikális elképzelés megvalósítását fontolgatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel lezárja az ukrajnai háborút – írja a Politico.

A lap cikke szerint a korábbi amerikai elnök egy olyan megállapodást szeretne összehozni, amelyben garantálja, hogy a NATO nem terjeszkedik Ukrajnában és Grúziában, valamint Moszkva megtarthat néhány elfoglalt területet. Ez utóbbi kijelentés összefüggésben áll azokkal a korábbi információkkal, amik szerint Trump a Donbász területeit és a Krímet ajánlotta volna fel Putyinnak a békéért cserébe.

„Nagyon gyors megállapodást várnék a konfliktus lezárására” – fogalmazott az ukrajnai háború kapcsán Kevin Roberts, a The Heritage Foundation, a befolyásos, Trump-párti agytröszt elnöke egy interjúban, hozzátéve: nem tud belső információkat Trump terveiről. Egy „Trump gondolkodását ismerő”, a Politicónak – név nélkül – nyilatkozó nemzetbizonsági szakértő emlékeztett: az elnökjelölt korábban már kijelentette, hogy hiba volt Kijevnek NATO-tagságot ígérnie a Biden-adminisztrációnak, valószínűleg ő sem állítaná le az amerikai fegyverszállításokat Ukrajnának.

A kritikusok hangok szerint a lépés egyértelműen igazolná Vlagyimir Putyinnak a véres háború kirobbantásának jogosságát.

Donald Trump azt várja az európai katonai szövetségeseitől, hogy drasztikusan növeljék meg a haderőre szánt összegeket. Az elmondottak alapján megválasztása esetén a republikánus politikus a korábbi ígéretével ellentétben nem lépne ki a NATO-ból, de vélhetően a szervezet „nem úszná meg sértetlenül” a második ciklusát. Dan Caldwell védelmi szakértő a Politicónak úgy fogalmazott, hogy „radikális átrendeződést” tervez a védelmi-biztonsági szervezettel a republikánus politikus. Az elképzelés a következő lenne:

  • Az Egyesült Államok megtartaná a nukleáris védelmi ernyőjét Európa felett.
  • Fennmaradnának a légitámaszpontok és haditengerészeti bázisok a kontinensen, valamint Törökországban.
  • A gyalogság, a páncélosok, a logisztika és a tüzérség nagy része amerikai kézből európai kézbe kerülne.

Az elképzelés lényege, hogy az amerikai jelenlét lényegesen csökkenne Európában.

A terv második eleme az úgynevezett „kétszintű NATO” megalkotása. Ennek lényege, hogy akik nem teljesítik az előírt – a GDP 2 százalékos arányának megfelelő – védelmi ráfordítást, azok a jövőben nem élvezhetik Washington védelmét. A cikk szerint ez egyértelműen a NATO 5. cikkelyének megszegését jelentené. Trump szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert az európaiak „lenyúlták” az Egyesült Államokat a védelmi kötelezettségeik nem teljesítése miatt.