Nyitókép: lockheedmartin.com

Döbbenetes felvételek arról, amint repeszek záporoznak egy fekete-tengeri orosz strand fürdőzőire - videó

Infostart
2024. június 26. 06:13
A Fekete-tenger partján nyaraló orosz turisták fejvesztve menekültek az aláhulló robbanótölteket elől.

Az orosz légvédelem egy kazettás robbanófejjel felszerelt, ATACMS rakétát lőtte Szevasztopol közelében. Ez a fegyver olyan harci részt hordozott, amely a becsapódáskor 950 darab, egyenként hat centi átmerőjű és fél kilós repesztöltetre esik szét, ezek pedig jókora területet képesek letarolni. A rakétát féltethetően a Krím-félsziget egyik fontos katonai reptere, a Belbek légibázis ellen lőhették ki az ukránok. Innen rendszeresen szállnak fel orosz harci gépek, hogy ukrán állásokat, vagy éppen városokat támadjanak.

A reptértől alig 5 kilométerre van egy szép strand is, ahol a remek nyári időben sokan napoztak fürödtek. A légvédelem által elfogott ukrán rakéta roncsai, illetve a robbanófej résztöltetei azonban éppen rájuk hullottak. Az orosz hatóságok szerint, a hét végén történt esetnek 4 halálos áldozata és 153 sebesültje van, bár erre a felvételből nem lehet következtetni.

A vizet és a partot elérő robbanótestek mennyisége és az, hogy a szokásosnál nagyobb területet szórtak be arra utal: a rakétát lelőtték. Szemtanúk szerint nem volt légiriadó, így a fürdőzőket semmi vagy senki sem figyelmeztette a közelgő veszélyre.