Nyitókép: Facebook/Paris 2024

Terrorveszély az olimpián: nincs elég biztonsági őr

Infostart
2024. június 11. 21:00
Ingyenes állami képzéssel és bónusszal segít a francia állam, hogy a magánbiztonsági vállalatok tudjanak elegendő embert biztosítani az ötkarikás játékok idejére.

A francia kormány megnövelte a biztonsági szektorban dolgozók képzésére szánt költségvetési keretet, hogy az olimpiai játékok idejére munkaerőt biztosítson az ágazatban. Április eleje óta 600 eurós prémiumot is fizetnek azoknak, akik Ile-de-France régión kívüli lakóhellyel rendelkeznek és részt vesznek a képzéseken.

A 10 millió euróval megemelt keret révén napi átlagban 17 ezer biztonsági őrt foglalkoztathatnak, csúcsidőszakban pedig 22 ezret az olimpia és paralimpia alatt. Az erre a célra fordított állami támogatás így már több mint 50 millió eurót tesz ki. Az emelésre azért volt szükség, mert a párizsi kabinet aggódott, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás.

Az Ile-de-France régióban, ahol az olimpiai és paralimpiai helyszínek többsége található, 23 ezer biztonsági képzést tartottak már meg, június végéig pedig a 25 ezret kell elérni. Országos szinten 28 ezer képzést és 20 ezer ember felvételét tervezték – írja a Le Monde.

A magánbiztonsági ágazat támogatása nem korlátozódik az ingyenes állami képzésre: „rendkívüli támogatást” vezettek be a toborzás ösztönzésére. Ez 600 eurós bónuszt jelent, amelyet április eleje óta nyújt az állam. A támogatást, amely az álláskeresőknek és az önkéntes diákoknak egyaránt szól, azzal a feltétellel kaphatják meg, ha a régión kívüli lakóhellyel rendelkeznek. Ehhez legkésőbb július 20-ig el kell végezni a biztonsági képzést, és legkésőbb szeptember 8-ig egy magánbiztonsági szolgálat munkavállalójának kell lenni.

Egyelőre a 17-22 ezer biztonsági őrre vonatkozó célkitűzés – amelyet a magáncégeknek kellene a játékok ideje alatt biztosítaniuk – 80-85 százalékos teljesülését látják az ágazatban, de úgy vélik, a megnyitóig hátralévő időben még elérhető a terv. Felvetődött, hogy tartalékosokat hívnak be, ha nincs elég biztonsági őr, ám Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök szerint ezzel a forgatókönyvvel nem számolnak, és bíznak a toborzás folytatásában. A hatóságok vizsgálják a tervezett biztonsági rendszer lehetséges változtatásait, ami némileg csökkentené a mozgósítandó erőforrásokat.

A biztonságon biztosan nem spórolnak a párizsi szervezők: a játékok biztonsági büdzséjét 350 millió dollárra becsülte a Reuters. A biztonsági őrök mellett 35 ezer rendőr és csendőr, 18 ezer katona és 2 ezer külföldi rendőr óvja majd a francia fővárosba érkezőket. A terrorkészültség szintjét a legmagasabbra emelték, és májusban már el is fogtak egy merényletre készülő 18 éves csecsen fiatalt, aki a játékok futballmérkőzéseinek helyet adó Saint-Étienne stadionjában akart nézőket és rendfenntartó erőket megtámadni, majd magával is végezni.