Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Már a jövő héten dönthet az Európai Néppárt a Tisza Párt felvételéről

Infostart
2024. június 11. 18:03
Június 18-án tartja alakuló ülését az Európai Parlament legnagyobb frakciója, ekkor foglalkoznak az új magyar párt felvételi kérelmével.

A Tisza megválasztott európai parlamenti képviselői jelentkeztek, hogy az Európai Néppárt frakciójának tagjai legyenek – közölte az EP-frakció a Telex kérdésére. Először a csoport elnöksége vizsgálja meg a kérelmet azokkal az EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai, majd a frakció tagjai szavaznak egyszerű többséggel arról, hogy elfogadják vagy elutasítják a kérelmet.

A Fidesz 2021-ben távozott az európai parlamenti frakcióból, de a KDNP-s Hölvényi György maradt, és most is megőrizte EP-mandátumát.

A néppárti képviselőcsoport június 18-ra tervezi az alakuló ülését, és ha nem változik a napirend, akkor a Tisza és más pártok kérelmeivel ekkor foglalkoznak majd.

Az Európai Parlament által közölt eredményeknél már az Európai Néppárthoz számolják a Tisza Pártot a KDNP-vel együtt.

A Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke már korábban közölte, hogy a Néppárthoz csatlakozna a mozgalma, mert "ez lesz a legnagyobb frakció", és ezzel van a legnagyobb esélyük arra, hogy fontos pozíciókat szerezzenek az Európai Parlamentben.

Manfred Weber frakcióvezető ezek után arról beszélt, hogy „nagyon szívesen” együttműködik Magyar Péterrel.