Nyitókép: Pixabay

Párizs 2024: társadalmi tisztogatással vádolják a francia kormányt

Infostart
2024. június 4. 21:59
A 90 civil szervezetet képviselő „Le Revers de la Médaille” kollektíva hétfőn közzétett jelentésében azt írja, több ezer hajléktalan embert távolítottak el Párizsból és környékéről az olimpiai játékok előtt. A városvezetés az államot hibáztatja.

A jelentés szerint az Île-de-France régióból eltüntették azokat az embereket, akiket a „hatalom nem kívánatosnak tart”. Az elköltöztetett személyek között vannak menedékkérők, valamint családok és gyermekek, akik már így is bizonytalan és kiszolgáltatott helyzetben vannak, de a rendőrség a szexmunkásokkal és a kábítószerfüggőkkel szemben is keményen fellépett, eltávolítva őket a megszokott hálózataiktól, amelyekben létfontosságú egészségügyi ellátásban és támogatásban részesülhettek volna – írja a The Guardiant idézve a Blikk.

A kitelepítések tavaly április óta fokozódtak a városban és környékén, és az elmúlt 13 hónapban 12 545 embert költöztettek el. Az embereket buszokkal szállítják a tavaly létrehozott ideiglenes regionális központokba, amelyek rövid távú megoldást jelentenek a problémára – olvasható.

Paul Alauzy, a Médecins du Monde egészségügyi megfigyelésért felelős koordinátora azzal vádolta a hatóságokat, hogy „társadalmi tisztogatást” hajtanak végre a város legveszélyeztetettebb lakossága ellen annak érdekében, hogy Párizs „a lehető leghízelgőbb fényben tűnjön fel” az olimpiai játékokra.

„A szőnyeg alá rejtik a nyomort. Ha ez valóban méltó megoldás lenne a problémára, az emberek azért harcolnának, hogy felszállhassanak a buszokra. De nem így van” – fogalmazott. Azt is hozzátette, hogy a kitelepítésekkel ellehetetlenítik ezeket az embereket, valamint azokat is, akik segíteni szeretnének nekik.

Bár ezek a közpolitikai folyamatok már évek óta léteznek, számos mutató arra enged következtetni, hogy az olimpia gyorsítóként hat.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szerint a városháza évek óta arra kéri a felelős kormányt, hogy álljon elő egy hiteles tervvel a főváros utcáin élő, becslések szerint 3600 ember elhelyezésére. Mint elmondta bár nem az ő feladatuk, de így is minden héten lakásokba és otthonokba helyeznek el segítségre szoruló lakásokat.

Egy áprilisi sajtótájékoztatón Pierre Rabadan, korábbi francia rögbi-válogatott, jelenleg az Olimpiáért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a problémát a Párizs utcáin élő hajléktalanok száma jelenti, nem pedig a játékok. Szerinte az a 300 ember, akit a központi biztonsági zónából való elköltöztetéssel fenyegettek, kevesebb mint 10%-a a Párizs utcáin alvóknak.