Nyitókép: Claudia Sheinbaum kormánypárti elnökjelölt az elnök- és parlamenti választásokon Mexikóvárosban 2024. június 2-án. MTI/AP/Matias Delacroix

Mexikóban megkezdődtek az elnök- és parlamenti választások

Infostart / MTI
2024. június 2. 21:56
Mexikó történetében első alkalommal kerülhet nő az államfői székbe.

A latin-amerikai országban csaknem 100 millió választópolgárt várnak a szavazóurnákhoz.

Közvélemény-kutatások szerint Mexikó történetében első alkalommal kerülhet nő az államfői székbe. A kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum számít a választás favoritjának, kihívója pedig az ellenzéki Xóchitl Gálvez. Az első eredményeket helyi idő szerint késő este várják.

Mexikó történetének legnagyobb választási napjáról van szó tekintettel arra, hogy az elnök mellett a képviselőház és a szenátus tagjait, valamint a regionális és önkormányzati képviselőket is megválasztják. Összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dől el a voksoláson. Mindemellett a 31 mexikói tagállamból nyolcban és a fővárosi szövetségi kerületben a kormányzói tisztségről is szavaznak.

A 61 éves fizikus végzettségű, litván és bolgár gyökerekkel rendelkező, zsidó származású Sheinbaum 2018 óta Mexikóváros polgármestere volt, míg tavaly le nem mondott posztjáról, hogy indulhasson az elnökválasztáson. Sheinbaum a leköszönő Andrés Manuel López Obrador bizalmasának számít, aki alkotmányos korlátok miatt hat éves hivatali idejének letöltését követően nem indulhat újra.

Sheinbaum kihívója, a szintén 61 éves Gálvez vállalkozó, aki egy ideig független szenátorként tevékenykedett. A politikusnő a jobbközép Nemzeti Akció Párthoz (PAN) áll közel. Politikai karrierje 2000-ben indult, amikor az őshonos népek országos megbízottja lett.

A szeptemberben kezdődött választási kampányt erőszak árnyalta be. Legalább 34, különböző tisztségért induló jelöltet gyilkoltak meg az Integralia tanácsadó cég adatai szerint. Az erőszakcselekmények hátterében befolyásért vetélkedő bűnözői csoportokat gyanítanak.