Nyitókép: Pixabay

Újabb európai település fontolgatja, hogy díjat szedjen a turistáktól

Infostart
2024. május 22. 06:13
Egy svájci falu is úgy döntött, hogy érdemes lenne követni Velence példáját, és belépődíjat szedni az egy napra odalátogatóktól.

A svájci Berni-Felvidék hegyvidéki régiójában fekvő Lauterbrunnen völgyének helyi hatósága munkacsoportot hozott létre, hogy új módszereket találjon ki a túlzott turizmus megfékezésére - írja a CNN híradása nyomán a Portfolio.

Lauterbrunnen egy kicsiny, festői szépségű település, ahol a helyi hatóság szerint kevesebb, mint 800-an élnek, zsúfolt utcákkal, rengeteg szeméttel és magas bérleti díjakkal küzd. A Swiss Info jelentése szerint a településvezetés fontolgatja, hogy a látogatók egy része számára belépődíjat vezet be.

Az elképzelés szerint a díjat egy okostelefonos alkalmazáson keresztül kellene fizetni. Összege 5 és 10 svájci frank között lenne, és az autóval átutazókra vonatkozna.

Karl Näpflin, Lauterbrunnen polgármestere szerint azonban kivételt képeznének azok a vendégek, akik valamilyen szállodát vagy kirándulást foglaltak, vagy akik tömegközlekedéssel érkeznek.

Lauterbrunnen völgye sok turistalátványosságnak ad otthont, itt található például a Staubbach-vízesés, ami Európa egyik legnagyobb összefüggő vízesése a maga 270 méteres magasságával.

A világon már több mint 60 olyan úti cél van, ahol már létezik ilyen turistaadó, bár az ilyen idegenforgalmi adók bevezetése gyakran ellentmondásosnak bizonyul. A velencei belépési díjat például egyes helyiek tiltakozással fogadták, úgy érezték, hogy otthonukat vidámparkká változtatják - írják.