Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Kutatás: az amerikaiak többsége szívesen látna több elnökjelöltet is a viták során

Infostart
2024. május 21. 12:40
A megkérdezettek közel háromnegyede nem bánná, ha más jelöltek is lennének az elnökválasztási vitákon Joe Bidenen és Donald Trumpon kívül.

A Harvard Egyetem és a Harris Poll felmérése szerint az Egyesült Államokbeli választók 79 százaléka szeretné, hogy Joe Biden és Donald Trump elnökjelölti vitán mérettessék meg magukat - írja a The Hill cikke nyomán a Portfolio. Erre meg is lesz az esélyük, múlt héten ugyanis, eltérően a hagyományoktól, két alkalomban egyeztek meg a jelöltek, ám ezen felül Trump újabb párharcokra hívta ki demokrata ellenfelét.

Igaz, hogy Joe Biden jelenlegi amerikai elnök egyik feltétele a viták kapcsán az volt, hogy csak elődjével szeretne a pódium mögé állni, az amerikai választópolgárok többsége ezt nem feltétlenül tartja elegendőnek.

A megkérdezettek 71 százaléka szerint ugyanis a két nagy párton kívüli jelölteket is be kellene vonni a vitákba, ha sikerül átlépniük a szükséges küszöböt.

Ez főként az ifjabb Robert F. Kennedyre vonatkozhat - teszik hozzá.

Mark Penn, a Harvard CAPS-Harris közvélemény-kutatás társigazgatója szerint "az amerikaiak mindig mindenről hallani akarnak, és próbára akarják tenni a jelöltjeiket. A választók vitákat akarnak látni, és szívesen látnák Kennedyt is a vitában".

Robert F. Kennedy Jr. úgy véli, Donald Trump és Joe Biden "összejátszanak", hogy egy párharcba zárják az Egyesült Államokat.

A felmérés során megkérdezettek 73 százaléka véli úgy, hogy a jelenlegi és az előző elnöknek ragaszkodnia kellett volna a hagyományosan az elnökjelölti viták bizottsága által szervezett három elnökjelölti és egy alelnökjelölti vitához.

Joe Biden és Donald Trump először a georgiai Atlantában csap össze június 27-én, a CNN közvetítésében.