Nyitókép: Vahid Szalemi

Azonnali döntések sora született meg az iráni tragédia után

Infostart / MTI
2024. május 20. 13:42
Huszonnégy órán belül a második rendkívüli ülését tartotta az iráni kabinet hétfőn, miután Ebrahim Raiszi államfő helikopterbalesetben életét vesztette.

Az ülést - akárcsak az első, a baleset hírére vasárnap este összehívott megbeszélést - Mohszen Mokber első alelnök vezette, aki az iráni törvények értelmében - az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah jóváhagyása után - Raiszit követi hivatalában.

A jóváhagyást követő 50 napban az országban elnökválasztást kell tartani.

Mindeközben Pírhoszein Kulivand, az iráni Vörös Félhold vezetője bejelentette, hogy a zuhanást senki sem élte túl, a holttesteket a környéken lévő Tabríz városába szállítják, a keresőalakulatokat pedig visszahívják.

Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa - köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter - vasárnap délután vesztette életét, mert lezuhant az őket szállító helikopter Irán északnyugati részén.

"Raiszi halála a legkisebb zavart sem fogja okozni a vezetésben" - szögezte le a kabinet hétfőn.

Hétfő reggel a török hatóságok nyilvánosságra hozták azt a drónfelvételt, mely alapján vélhetően a szerencsétlenség helyszínén tűz látható. A koordináták szerint a felvétel mintegy 20 kilométerre az azeri-iráni határtól délre készült.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Kyle Bailey légiközlekedést elemző biztonsági szakértőre hivatkozva azt közölte, a bajba jutott helikopter nem adott le vészjelzést, ez pedig az irányításban fellépő hibára mutathat.