Nyitókép: S-S-S/Getty Images

Kipakolt a vesztfáliai belügyminiszter: a gyanúsítottak 35 százalékának nincs német útlevele

Infostart
2024. március 22. 13:25
Észak-Rajna-Vesztfáliában a tartomány belügyminisztere, Herbert Reul szerint szerint a német útlevéllel nem rendelkező gyanúsítottak "túlreprezentáltak" a tartományi bűnügyi statisztikában: csaknem elérik a 35 százalékot.

A belügyminiszter interjúja, mint arról a Rheinische Post és a Die Welt is beszámolt, érdeklődést váltott ki azért is, mert a kereszténydemokrata miniszter a 2023-ra vonatkozó adatokat még a hivatalos tartományi bűnügyi statisztika április 2-re ígért közzététele előtt ismertette. A miniszter ennek ellenére indokoltnak nevezte azok előzetes nyilvánosságra hozatalát. Úgy vélekedett, hogy néven kell nevezni a problémákat, ezt várják a politikusoktól. Ellenkező esetben erősödnek a pletykák, az összeesküvés-elméletek, ami sokkal veszélyesebb.

Herbert Reul beszámolt arról, hogy a tartományban a külföldi gyanúsítottak aránya 34,9 százalékot ért el az egy évvel korábbi 32,8 százalékhoz képest: a 485 ezer gyanúsított közül 169 ezren nem rendelkeztek német útlevéllel. Ez tíz százalékos növekedést jelent 2022-höz képest.

Észak-Rajna-Vesztfáliában ugyanakkor nőt a nem német lakosság aránya, bár erre vonatkozóan konkrét számok még nem állnak rendelkezésre. Utalt a népességszerkezet egészében bekövetkezett változásokra, a háborúk, a gazdasági válság és a világjárvány következményeire. Olyan tényezők, mint a szegénység, az életkor, vagy a nemek közötti megoszlás szintén szerepet játszanak a bűnözés növekedésében Továbbá – mint hozzátette – a bűnügyi statisztikák tartalmazzák a tartományban átutazó külföldi bűnözők által elkövetett bűncselekményeket.

"Egy dolog nyilvánvaló, az integráció nem sikerült"

– fogalmazott a miniszter, aki szerint "túl sok" menekült érkezett a tartományba. "A hozzánk fordulóknak nem sikerült elmagyarázni, hogyan működik rendszerünk" – hangoztatta. A belügyminiszter ennek ellenére úgy értékelte, hogy a megítélése szerint a csaknem 18 milliós északnyugati tartományban az emberek "rendkívüli biztonságban" élnek.