Nyitókép: Jonathan Kitchen/Getty Images

Döntött az ENSZ a mesterséges intelligencia ügyében

Infostart
2024. március 22. 14:29
A világszervezet most először foglalt állást a kérdésben, ráadásul rögtön az összes tagország egyetértésével.

Mind a 193 tagállam támogatásával fogadta el az ENSZ közgyűlése a mesterséges intelligenciával kapcsolatos új technológiák hasznából való egyenlő részesedésről szóló határozatot - írja az Index.

A dokumentumot három hónapig készítették elő, és célként fogalmazza meg, hogy csökkenjen a digitális szakadék a fejlettebb és szegényebb, fejlődő országok között, továbbá azt is, hogy minden szereplő ott ülhessen az asztalnál, amikor a mesterséges intelligencia felhasználásáról szóló tárgyalások zajlanak.

A határozati javaslat, melyet 123 társ-előterjesztő kíséretében az Egyesült Államok terjesztett elő, elismeri, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései rendkívül felgyorsultak,

ugyanakkor sürgetőnek minősíti a globális egyetértést az új technológia által létrehozott rendszerek biztonságáról és megbízhatóságáról.

A Fehér Ház örömmel fogadta a dokumentum egyhangú elfogadását. Kamala Harris alelnök közleményében az amerikai adminisztráció elkötelezettségét hangoztatta a nemzetközi normák és szabályok kialakításában a fejlődő technológiákat tekintve.

A határozathoz csatlakozott Oroszország és Kína is, dacára annak, hogy a nemzetközi ellentétek a hidegháború óta nem látott szintre erősödtek. Az USA ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield különösen nagy jelentőségűnek titulálta, hogy a világ egységesen kiállt a fejlődés elősegítése mellett olyan időkben, amikor kevés dologban van egyetértés.

A lap megjegyzi, a határozat általánosító és nem határoz meg betartatási kritériumokat, vagyis nem kötelező hatályú. Főleg az egyhangú döntés érdekében nem tesz említést például a mesterséges intelligencia katonai felhasználásáról, ám ez nem jelenti azt, hogy nem vesznek tudomást a kérdésről, arról ugyanis folyamatos többoldalú nemzetközi egyeztetések folynak az ENSZ keretein belül és azon túl is.