Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Az ellenzéknek nem sikerült feloszlatnia a parlamentet Horvátországban

Infostart / MTI
2024. február 28. 21:06
A horvát parlament szerdán elutasította az ellenzéki pártoknak a parlament feloszlatására és a választások azonnali kiírásra tett javaslatát.

A horvát közszolgálati televízió közlése szerint a feloszlatás mellett a 151 fős szábor jelen lévő képviselői közül 59-en, ellene 78-an szavaztak.

A javaslatot a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) nyújtotta be még tavaly decemberben, miután Andrej Plenkovic kormányfő menesztette hivatalából Davor Filipovic gazdasági és fenntartható fejlődésért felelős minisztert, valamint a tárcavezető tanácsadóját, Jurica Lovrincevicet, mert kiderült, hogy az utóbbi állami és a kormányzati hirdetéseket ajánlott egy helyi tévének a reklámozásért fizetett összeg feléért cserébe. Később az SDP indítványához a többi ellenzéki párt is csatlakozott.

A javaslatról a múlt héten a parlamentben többórás heves vita zajlott, és

a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői már akkor világossá tették, hogy ellene fognak szavazni.

A választásokat a megfelelő időben és a demokratikus normák szerint rendezik meg, amikor a többség dönt erről, nem pedig kisebbség - hangoztatták.

Pedja Grbin, az SDS elnöke a szavazás után elmondta: a HDZ a saját soraiban lévő "bűnözők" védelme érdekében kész csődbe vinni az országot. "Elég volt a tolvajlásból és a korrupcióból" - fogalmazott, és az egész országra kiterjedő tüntetéseket helyezett kilátásba.

Horvátországban az európai parlamenti mellett idén nemzeti parlamenti választásokat és elnökválasztást is tartanak, melyek időpontjáról még nem született döntés.

(Címképünk illusztráció.)