Nyitókép: Getty Images

Bajban az ukránok Avgyijivkánál: nagy katonai sikert ért el az orosz haderő

Infostart
2024. február 15. 14:02
Sikeres hadműveletet hajtottak végre a létszámfölényben lévő oroszok a kelet-ukrajnai városnál, melyet előbb körbezártak, majd betörtek oda. Az új ukrán főparancsnok elismerte, rendkívül súlyos és feszült a helyzet az avgyijivkai és a kupjanszki frontszakaszon.

Az orosz hadsereg az utóbbi időben több helyen is áttörte az ukrán védelmet Avgyijivkánál. Ez jelentős fejleménynek számít, ugyanis hónapokon át csak nagyon lassan haladtak a hadműveletek a Donyeck környéki területeken. Most azonban úgy tűnik, sikerülhetett az oroszoknak kelepcébe zárni az ukrán állások egy részét – írja a Portfolio.

Már a műveletek elindításakor egyértelmű volt, hogy az oroszok körbe akarják venni Avgyijivkát és ezzel együtt a települést védő ukrán erőket. A nagy erőfeszítések ellenére hosszú időn keresztül nem jártak sikerrel, viszont a védelmi vonalakat máshol több helyen áttörték az oroszok. Ez lehetőséget adott nekik arra, hogy kisebb bekerítéseket végezzenek.

Az egyik ilyen hadműveletet dél felől indították és végül betörtek Avgyjivkába.

Mivel a párhuzamos területeken szintén komoly áttöréseket értek el az oroszok, délen lehetőség nyílt számukra arra, hogy körbezárják az ukránokat.

Az ukrán vezérkar is elismerte, hogy egyre szorultabb helyzetbe kerülnek a kelet-ukrajnai városnál: a lőszerük folyamatosan fogy, illetve nem tudni, mikor érkeznek meg a következő szállítmányok az Egyesült Államokból.

Az orosz haderő igyekszik kihasználni az ukránok pillanatnyi megingását, így sikerült a hét közepén kettévágni Avgyijivkát, amivel már csak egy útvonal vezet a városba, az azonban nagyon könnyen támadható és csak nehezen járható. A kialakult helyzet hatalmas kihívások és nagy bizonytalanság elé állítja a megmaradt ukrán védelmet.

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka az avgyijivkai és kupjanszki frontszakaszon, miután Rusztem Umerov védelmi miniszterrel közösen látogatást tettek a térségben.

„A műveleti helyzet rendkívül súlyos és feszült”

– írta Telegram-oldalán Szirszkij. Tájékoztatása szerint az orosz erők létszámfölényben vannak, az orosz légierő nagy mennyiségben vet be irányított bombákat, és folyamatos tüzérségi támadások érik az ukrán állásokat.