Nyitókép: IherPhoto/Getty Images

Felmérések: még az ukránok is és az oroszok is támogatják a háborút

Infostart
2024. január 12. 20:31
A két országban végzett közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az emberek többsége még mindig a háború folytatását akarja.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMIS) tavaly év végén készült felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezettek 96 százaléka támogatja az ukrán fegyveres erőket, 88 százalékuk pedig bízik a parancsnokságban. 88 százalék kedveli Valerij Zaluzsnyij vezérkari főnököt, míg 66 százalékuk Volodimir Zelenszkij elnököt.

A felmérést ismertető Institute for the Study of the War (ISW) amerikai kutatóintézet ugyanakkor emlékeztet rá, hogy egy évvel korábban Zelenszkij elnök támogatottsága még 84 százalékos volt. A washingtoni szakértőknek azonban az a véleménye, hogy a háború okozta romló életkörülmények természetes velejárója a politikai vezetés kedveltségének csökkenése. Vagyis nem lehet messzemenő követeztetéseket levonni Volodimir Zelenszkij népszerűségvesztéséből.

Ugyanakkor az ukránok 2022. decemberében bizakodóbbak voltak a háború kimenetelét illetően. Ennek legfőbb oka az lehetett, hogy akkoriban sikerült felszabadítani jelentős nagyságú területeket, így a visszaszerezték a Harkiv, illetve a Herszon feletti ellenőrzést. Mivel ezek városok, valamint a körülöttük lévő települések messze kerültek a frontvonalaktól, a környéken újból megindulhatott a normális élet.

Az ISW szerint az is fontos, hogy

a válaszadók nagy többsége egyaránt támogatja Valerij Zaluzsnyijt és Volodimir Zelenszkijt.

Csupán 15 százaléknyian vannak azok, akik vagy a katonai, vagy a politikai vezetést részesítik előnyben. A washingtoni intézet kutatói ebből arra következtetnek: az orosz propagandának nem sikerült elhitetnie az ukránokkal, hogy súlyos ellentétek vannak a kijevi vezetők között.

Az amerikai intézet kutatói úgy vélik, az orosz propaganda célja az, hogy megingassa az ukránoknak az ország vezetésébe vetett bizalmát és gyengítse a hadsereg harci kedvét. Moszkva egyúttal el akarja bizonytalanítani Ukrajna nyugati szövetségeseit, hogy aztán ennek következtében csökkenjen az ország külső támogatása. Az ISW rámutat: a most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás azt igazolja, hogy ezeknek az orosz információs műveleteknek nincs valóságalapjuk, mert Moszkva eredménytelenül próbálja megtörni az ukránok nemzeti egységét, illetve elszántságát.