Nyitókép: MTI/AP/Tasnim Hírügynökség

Elérte egyik célját Iránban a megkettőzött robbantás - friss információk

Infostart / MTI
2024. január 3. 22:16
A legfrissebb iráni adatok szerint 95-en haltak meg a kermáni temetőben elkövetett merényletben, szemben a korábban közölt 103 halálos áldozattal.

Bahram Einollahi egészségügyi tárcavezető szerdán egy interjúban a helyesbítést azzal indokolta, hogy egyes áldozatok nevét kétszer számolták.

Az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjének sírjánál végrehajtott robbantásokban 211-en sebesültek meg; a miniszter elmondta, hogy mintegy 30 sérült állapota válságos.

A terrorcselekményt a 2020 januárjában amerikai dróntámadásban megölt Kászem Szulejmáni vezérőrnagy halálának évfordulóján követték el. Egyelőre egyetlen szélsőséges csoport sem jelentkezett elkövetőként.

Az Iráni Vörös Félhold közölte, hogy a halottak között van legalább egy mentős, akit az első robbanás helyszínére küldtek, a második detonáció pedig megölte - írta a BBC. Ahmad Vahid belügyminiszter elmondta, hogy ezúttal is

a második robbantásnak volt több áldozata és sebesültje.

Merénylők gyakran alkalmazzák a kettős, késleltetett robbantás módszerét, hogy a segíteni érkezők körében még több áldozatot szedjenek.

Vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogy ki áll a támadás mögött.

Irán vezetése terrorcselekményről beszélt, amelyet egyebek között az Európai Unió is elítélt.

Ez volt az Iszlám Köztársaság 45 éves fennállásának legvéresebb merénylete.

Korábbi cikkünk - benne az események leírásával, videókkal (18+) és háttérrel - itt olvasható.