Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ukrán toborzás: egy férfi „nemet váltott”, hogy ne kelljen a frontra mennie

Infostart
2023. december 22. 12:03
Mások pedig sokgyermekes anyát vesznek feleségül vagy fogyatékkal élők kísérőjeként távoznak külföldre.

Rengeteg hadköteles férfi menekül el Ukrajnából nyugatra, hogy ne kelljen beállnia a hadseregbe. Az Ukrán Állami Határszolgálat Nyugati Regionális Főosztályának osztályvezetője, Ihor Matvijcsuk arról számolt be, hogy Ukrajna nyugati határát naponta mintegy 6 ezer hadköteles korú férfi lépi át – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Mindennapossá vált a kiskapuk keresése, egyre többen vetnek be érdekesebbnél érdekesebb trükköket. Az ukrán határőrség ezredesének elmondása szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt azoknak a férfiaknak a száma, akik az ország elhagyása céljából sokgyermekes anyát vesznek feleségül, de gyakori az is, hogy fogyatékkal élők kísérőjeként távoznak külföldre.

A határőrök nemrég lebuktattak egy hadköteles férfit, aki megváltoztatta a nemét az anyakönyvi dokumentumában,

amelyben Anton helyett a Tonya név volt feltüntetve.

A határátkelőn azonban gyorsan kiderült, hogy az érintett nem esett át semmilyen nemváltó műtéten, egyszerűen meghamisította a papírjait.

Az ukrán jogszabály egyébként nem tér ki például a fogyatékos személyt kísérő kilétére, vagyis egy fogyatékkal élővel különböző időpontokban akár több ember is együtt utazhat kísérőként, amennyiben megszerezte az erre feljogosító iratokat, melyeket azonban könnyű meghamisítani.