Nyitókép: Hryhorii Bondar/Getty Images

Katonai segítségnyújtás - hatalmas lépést vállalhat Ukrajnáért Németország

Infostart
2023. november 12. 13:24
A Reuters hírügynökség politikai forrásból úgy értesült, hogy Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciója elvileg megállapodott abban, hogy az ország megkétszerezi az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

Ha a hír igaz, az azt jelenti, hogy 2024-ben már 8 milliárd euró (8,5 milliárd dollár, 3 billió - mintegy 3016 milliárd - forint) értékben biztosít Németország katonai segélyt a háborúban álló Ukrajnának – közölte egy berlini politikai forrás.

A parlament jóváhagyása esetén - itt az Olaf Scholz-vezette pártszövetség van többségbe - a döntés Németország védelmi kiadásainak mértékét a jövő évre tervezett GDP összegének 2,1 százalékára emelné, meghaladva az Észak-atlanti Szerződés Szervezete által vállalt 2 százalékot – tette hozzá a forrás a Reutersnek. A hírügynökség a Bloomberg szombati, hasonló értesülése alapján "kérdezett körbe".

A megegyezés a Bundestag költségvetési bizottságának november 16-i ülése előtti egyeztetéseken jöhetett létre, az ülésen a téma a jövő évi szövetségi büdzsé lesz.

A német védelmi minisztérium szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a Bundestag-bizottság még nem fejezte be a tárgyalásokat, egyebekben nem kívánta kommentálni az értesülést.

A Kiel Institute for the World Economy agytröszt által nyomon követett adatok szerint Németország több mint 17 milliárd euró katonai segélyt folyósított Ukrajnának - írta a Portfolio. Ez többek között Leopard 2 harckocsikat, Marder páncélozott gyalogsági harcjárműveket, Iris-T és Patriot rakétavédelmi rendszereket is magában foglalt.