Nyitókép: Wikipédia

Gyilkos bálnák támadnak hajókra, egyet most el is süllyesztettek

Infostart
2023. november 6. 08:33
Gibraltár partjainál történt az incidens, aggasztóan szaporodnak az esetek.

Egy lengyel jachtra támadt rá egy falkányi gyilkos bálna, az állatok negyvenöt percen keresztül ostromolták a hajót, amely végül elsüllyedt - írja a Poland-24 híradása alapján a 24.hu.

A Grazie Mamma nevű hajó október 31-én haladt a part mentén, amikor egy csapatnyi kardszárnyú delfin vette körbe. Az állatok rátámadtak a hajóra, és közel egy órán keresztül nem is engedték tovább haladni. Végül olyan súlyos károkat okoztak a járműben, hogy elsüllyedt.

A hajó tulajdonosa, Lech Lewandowski szintén a fedélzeten volt, őt és a hajón tartózkodókat a parti mentők és a marokkói haditengerészet segítségével sikerült épségben kimenteni, és a spanyol partokra szállítani.

A tulajdonos nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki az egyre gyakoribb orkatámadások miatt, és hozzátette, bár a hajó kifejezetten úgy lett tervezve, hogy szélsőséges körülményeket is kibírjon, a gyilkos bálnák támadása tönkretette a jachtot.

2020 óta már több száz hajók elleni orkatámadást dokumentáltak, idén májusban az Infostart is beszámolt egy hasonló esetről.