Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Uniós autósok bírságait fizethetik most vissza

Infostart
2023. október 25. 05:20
Adatvédelmi botrány robbant ki több ezer, az EU-ban regisztrált gépjárműre kiszabott bírság körül, miután kiderült, hogy a Brexit után jogellenes módon fértek hozzá az adataikhoz a brit végrehajtók.

Vizsgálatot indított a belga közlekedési minisztérium az adatvédelmi szabályok esetleges megsértése, miután több ezer, az Európai Unióban nyilvántartott gépjárműre szabtak ki büntetést, azok ugyanis jogosulatlanul hajtottak be London alacsony károsanyag-kibocsátású zónáiba – írja a Guardian alapján a vezess.hu.

A autósok a szabálysértés miatt úgy kaptak pénzbírságot a Transport for London (TfL) végrehajtótól, hogy amióta az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, a brit hatóságok csak abban az esetben férhetnek hozzá az uniós állampolgárok személyes adataihoz, ha valamilyen bűncselekményt követtek, viszont a közlekedési szabálysértés nem tartozik ebbe a kategóriába.

A belga hatóságok szerint a TfL visszaélt a jogi hatáskörével, és így több mint húszezer uniós gépjármű adatait szerezte be, majd továbbította az Euro Parking számára végrehajtás céljából. Az ügyben fegyelmi eljárás indult, annak idejére fel is függesztették a végrehajtó hozzáférését a hivatalos gépjármű-adatbázishoz.