Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Samil Zumatov

Az oroszok egyetértenek az amerikaiakkal, csak másképp

Infostart / MTI
2023. október 23. 16:05
A Kreml egyetért Joe Biden amerikai elnöknek azzal a kijelentésével, amely szerint a világnak új rendre van szüksége, ám ez a világ többé nem fog az Egyesült Államok körül forogni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"Teljes mértékben egyetértünk Biden úrral. Ez az a ritka eset, amikor teljesen egyetértünk azzal, amit mondott. A világnak valóban új világrendre van szüksége, amely egészen más elveken alapul" - mondta Peszkov.

"Biden úrnak volt egy másik mondata is: +És az Egyesült Államok képes egy ilyen rend kiépítésére+. Itt, ebben a részben nem értünk egyet" - fogalmazott.

"Mert az Egyesült Államok bárhogy is, bármilyen rendről szóljon is, egy Amerika-központú rendre gondol. Vagyis egy olyan világra, amely az Egyesült Államok körül forog. Ez többé nem lesz így" - tette hozzá.

A Kreml szóvivője szerint olyan világrendnek kell lennie, amely a nemzetközi jogon, a kölcsönös tiszteleten, a kölcsönös előnyökön, az egymás belügyeibe való be nem avatkozáson alapul.

Mint mondta, ennek a rendnek mentesnek kell lennie az arra irányuló kísérletektől, hogy az összes ellenőrzési mechanizmus egyetlen állam kezében összpontosuljon, és attól, hogy egyesek akaratát és döntéseit ráerőltessék más országokra.