Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kiderült, miről volt szó Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi tárgyalásán

Infostart
2023. október 17. 17:36
Az orosz elnök moszkvai látogatásra is meghívta a magyar miniszterelnököt pekingi találkozójukon.

Mint az Infostart is beszámolt róla, Vlagyimir Putyin orosz államfő személyesen találkozott és egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Pekingben. A Twitter és Telegram csatornákon megjelent rövid videók, valamint azok leirata szerint Vlagyimir Putyin több kérdésről is tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.

"A mai geopolitikai viszonyok között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, ezért örülni kell annak, hogy Európa számos országával a kapcsolataink megmaradtak és fejlődnek. Az egyik ilyen ország Magyarország – idézte az orosz elnököt a Portfolio, de Putyin hozzátette, a két ország álláspontja nem mindig egyezik, de véleményt cserélni nemcsak a kétoldalú kapcsolatokról, hanem a világ európai helyzetéről is, mindig rendkívül fontos.

Az Orosz Föderáció és Magyarország kapcsolatai évtizedek óta egymás érdekeinek figyelembevételére épülnek Putyin szerint, és azt is megjegyezte, hogy 35 százalékkal esett vissza a két ország közötti kereskedelmi forgalom. "Gondolkodnunk kell a helyzet korrigálásán" – jegyezte meg.

A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy véget kell vetni az ukrajnai konfliktusnak. „Magyarország soha nem akart szembe szállni Oroszországgal, éppen ellenkezőleg, Magyarország célja mindig is a kölcsönösen legjobb kapcsolatok kialakítása és bővítése volt, és ez sikerült is” – fogalmazott Orbán Viktor, majd jelezte, a számításai szerint 2009 óta ez a 13. találkozójuk. "Voltak nehéz találkozók, de soha nem volt olyan nehéz, mint ez. Soha nem voltunk még ilyen nehéz helyzetben" – jelentette ki a kormányfő.

Az orosz TASZSZ hírügynökség tudósítása szerint

Vlagyimir Putyin meghívta Orbán Viktort Moszkvába, hogy megvitassák a világ és Európa helyzetét.

Egy másik TASZSZ tudósítás szerint a magyar kormányfő azt is mondta: "Sajnos a kapcsolataink sokat szenvedtek a különleges katonai művelet miatt. Mélyen érintette a közösen épített keretet. Megtesszük, amit Magyarország jelenleg megtehet, így tehát megpróbálunk minél többet megmenteni a kétoldalú kapcsolatainkból."

A magyar miniszterelnök biztosította orosz kollégáját: országa érdekelt az Oroszországgal való együttműködés fenntartásában, nemcsak kommunikációs, hanem gazdasági szinten is. Orbán Viktor emellett megköszönte Putyinnak, hogy a Roszatom Magyarország partnere marad.