Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico bejelentést tett: nem tárgyal senkivel, amíg...

Infostart
2023. október 1. 14:39
Pártja, a Smer-SD kapta a legtöbb voksot a szombati előre hozott választás során. Most kormányalakítási tárgyalások kezdődnek, azt azonban a győztes párt elnöke szerint meg kell előznie egy fontos eseménynek.

Robert Fico, a szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes Smer-SD vezetője a választási előzetes eredményeket értékelve vasárnap az Újszó.com tudósítása szerint úgy fogalmazott, addig nem tárgyal senkivel sem a kormányalakításról, amíg fel nem hívja őt ez ügyben Zuzana Caputová államfő.

"Itt fogunk ülni a székházban, és várjuk majd a köztársasági elnök telefonhívását. Amíg nem kapunk megbízást a kormányalakításra, addig nem látunk okot arra, hogy tárgyalásokat folytassunk" - jelentette ki a lap tudósítása szerint újságírók előtt.

Arról is számot adott, hogy "világos elképzelései vannak".

"Pontosan tudjuk, mit kell tennie a kormánynak rögtön az első ülésen" - fogalmazott, szerinte "programnyilatkozatot" kell tető alá hozni a lehetséges kormányzati partnerekkel

Kijelentette, Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak Ukrajna helyzeténél, mindazonáltal "megtesznek annak érdekében, akár az Európai Unió területén is, hogy minél hamarabb kezdetét vegye a béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között".

Megerősítette, miniszterelnöki ambíciói vannak, kérdésre válaszolva pedig megjegyezte, 79 fős többség is kényelmes - ez arra utal, amit az Infostart korábban írt arról, hogy mely pártokkal foghat össze a kormányzás érdekében.