Nyitókép: Pexels.com

Van, ahol eltiltották a munkáltatókat az állásra jelentkezők közösségi oldalaitól

Infostart
2023. szeptember 21. 21:37
New York állam kormányzója nemrég írta alá azt a jogszabályt, ami megtiltja a munkáltatóknak, hogy hozzáférést kérjenek a dolgozók és az állásra jelentkezők privát közösségi média felületeihez.

Az új jogszabály szerint New York államban a munkáltatóknak mostantól tilos lesz arra kérniük a dolgozókat (és az állásokra jelentkezőket), hogy adják meg a felhasználónevüket, a jelszavukat vagy bármilyen más egyéb hozzáférést a személyes közösségi média profiljaikhoz – beleértve olyan felületeket, mint a Facebook, az Instagram vagy a TikTok. Emellett a munkaadók innentől a dolgozók privát e-mail címét sem kérhetik el – írja a New York Post, amit az Origo szemlézett.

Ez azt is jelenti, hogy a dolgozó személyes közösségimédia-profilja olyan privát információnak számít, amit az új állami jogszabály értelmében tilos felhasználni a felvételi elbírálás során vagy bármilyen „fegyelmezési" eljáráskor.

Mint írják, a döntésre azért is volt szükség, mert egyre elterjedtebb, hogy a munkaadók folyamatosan monitorozzák a dolgozók aktivitását a közösségi médiában, illetve fontos szempontként kezelik a felvételi elbírálások során. Jeffrey Dinowitz, New York állam közgyűlésének tagja, a törvény egyik szerzője elmondta, ő már egy évtizede próbál elfogadtatni olyan jogszabályt, ami jobban védi a dolgozók közösségi médiával összefüggő privát szféráját.