Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Szakértő: Ursula von der Leyen tízpontos akcióterve nem az, aminek látszik

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2023. szeptember 20. 10:02
Az illegális bevándorlás kihívás Európa számára, ezért európai választ kell rá adni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Lampedusa szigetén vasárnap, ahol Giorgia Meloni olasz kormányfővel felkereste a helyi migránstábort. A bizottsági elnök együttműködést ígért az európai és olasz hatóságok között a migráció okozta vészhelyzetben, és tízpontos akciótervet hirdetett meg. A második pontban azt javasolja, hogy a Lampedusára eljutott embereket szállítsák el más uniós tagállamokba az önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében. Az akciótervről is kérdeztük Vargha Márkot, a Migrációkutató Intézet vezető kutatóját.

Olaszországba 2023. szeptember 10-ig 115 037 irreguláris érkezés történt, ebből 97 413 Szicíliába, 10 019 Kalábriába, 2764 Apulia régióba, 1214 Toszkánába, és így tovább – fogalmazott az InfoRádióban Vargha Márk, megdöbbentőnek nevezve a helyzetet. Különösen annak fényében, hogy a múlt év során – december 31-ig – „csak” 105 131-en érkeztek. A szakértő elmondása alapján Ursula von der Leyen lampedusai látogatására – Giorgia Meloni olasz miniszterelnök társaságában – épp ennek a rekord mennyiségű embernek a határása került sor.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, az Európai Bizottság elnöke a helyszínen együttműködést ígért az európai és olasz hatóságok között a migráció okozta vészhelyzetben, majd tízpontos akciótervet hirdetett meg a közösségi oldalán, de ennek részletei egyelőre váratnak magukra – jegyezte meg a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Von der Leyen a második pontban például azt javasolja, hogy a Lampedusára eljutott embereket szállítsák el más uniós tagállamokba, de mindezt továbbra is az önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében, különös tekintettel a kísérő nélküli kiskorúakra és nőkre.

Ugyanakkor az Európai Bizottság által nemrégiben beterjesztett javaslatról – ami alapján az Európai Parlament és az Európai Tanács is saját rendelet-csomagtervezetet „fabrikált”, ami a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le (a magyar kormány szerint kötelező kvótát) – nincs említés Von der Leyen akciótervében, így az

inkább cselekvési tervnek tűnik Lampedusára vonatkozóan – jegyezte meg Vargha Márk, hozzátéve: sok újdonság a 10 pontban egyébként nincs.

Az Ursula von der Leyennel közös sajtótájékoztatón Meloni azt mondta: véleménye szerint a tömeges migráció okozta problémákat soha nem lesznek képesek megoldani, „ha szétosztásról beszélünk. Az egyetlen lehetséges megoldás az illegális átkelési kísérletek megállítása”. A vezető kutató szerint az olasz kormányfő szavai nem azt jelentik, hogy a kvóták ellen szavaznának, hiszen az olasz politika mindig arról szólt, hogy valamiképp vigyék el tőlük ezeket a migránsokat, csak Meloni más, szigorúbb eszközöket is bevetne. (Kétségtelen, hogy Matteo Salvinival – az első Conte-kormány idején – a szétosztás helyett a migráció megállítására helyeződött a hangsúly, de a kvóta tervét egyik kormány sem vetette el.)

Az olasz kormányfő szorgalmazta, hogy az EU indítsa újra a földközi-tengeri embercsempészet megállítását célzó, úgynevezett Sophia-misszióját. Ezenkívül sürgette az Európai Bizottság és Tunézia között nyáron aláírt szándéknyilatkozat minél előbbi végrehajtását, az észak-afrikai országnak megígért összegek átutalását.

Vargha Márk szerint nagyon sok probléma fog még mutatkozni a következő hónapokban, kérdés, hogy Olaszország mennyire marad egyedül ebben. A 10 pontos tervek ellenére az Európai Bizottság nem biztos, hogy olyan gyorsan képes érdemi segítséget nyújtani, mert a mechanizmusok lassúak – mondta a vezető kutató.

„Nagyon izgalmas hetek elé nézünk az európai színtéren, Franciaország és Olaszország máris egymásnak ment;

Gérald Darmanin francia belügyminiszter bejelentette: nem vesznek át több migránst az önkéntes mechanizmus keretében, úgyhogy máris megindult az adok-kapok és a számháború.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő: Von der Leyen tízpontos akcióterve nem az, aminek látszik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást