Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Újabb erősítést kapott az Ukrajnában harcoló orosz tüzérség

Infostart
2023. augusztus 15. 19:10
Ezúttal egy vonatszerelvényre való önjáró löveget videóztak le Omszk város vasútállomásán, útban Ukrajna felé.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, korábban BM-27 Uragan rakéta-sorozatvetőket szállító vonat haladt át ezen az állomáson. Most pedig 2S5 Giacint (Jácint) önjáró lövegek utaztak Ukrajna felé. A 152 milliméteres mobil tarackok az orosz tüzérség egyik alapfegyverének számítanak. Bár ahogy az a többi harceszköz esetében is igaz, ezek sem éppen az orosz hadiipar legújabb termékei.

Még a múlt század hetvenes éveinek közepén állította rendszerbe az akkori szovjet hadsereg. Mivel a szovjet/orosz harcászat alapja a tüzérség, ezek a fegyverek az ukrajnai háborúban is óriási szerepet játszanak. Tavaly, a nyári hónapokban nem volt ritka, hogy napi 40-60 ezer gránátot és rakétát is az ukránokra zúdítottak. Viszont olyan mennyiségben használták fel a lőszertartalékaikat, hogy a hadiipar egyszerűen nem tudta ezt pótolni.

Az orosz tüzérség tevékenysége azóta valamelyest mérséklődött, aminek nemcsak a gránátokkal való takarékoskodás az oka, hanem az is, hogy az ukránok nagyon hatékonyan pusztítják az ellenség ágyúit és rakéta-sorozatvetőit, és az elszenvedett veszteségek pótlására szállítanak egyre több tüzérségi eszközt a frontra.

A most levideózott szerelvényen tizenkét önjáró tarack volt látható, ami elsőre elég jelentős erősítésnek tűnhet. Ám a Twitteren (újabban X) az egyik hozzászóló megjegyezte, hogy nem hivatalos adatok szerint az ukránok, csak hétfőn, huszonkilenc ellenséges löveget pusztítottak el.