Nyitókép: MTI/AP

Elárulták Jevgenyij Prigozsint – megnevezték az árulót is

Infostart
2023. július 19. 17:14
Már az előtt tudott a Wagner lázadásáról a védelmi minisztérium és az orosz titkosszolgálat, hogy a csapatok június 24-én megindultak volna Moszkva felé. Első kézből kaptak információt.

Az orosz hatóságok jó előre tudtak a zsoldosok tervezett zendüléséről. Prigozsint ugyanis elárulta a Wagner csoport második embere, Andrej Trosev – írja a Portfolio a lengyel RMF24 portálra hivatkozva.

Úgy tudni, hogy Trosev nem akart részt venni a lázadásban, és értesítette a tervekről az orosz titkosszolgálatot, az FSZB-t, valamint a védelmi minisztériumot. Bár Prigozsin ezt árulásnak tekintette, Putyin elnök viszont nagyra értékelte a lépést, és búsásan megjutalmazta a zsoldosok alvezérét.

Állítólag Trosevnek a sikertelen lázadás után „egy, a védelmi minisztériumhoz kapcsolódó struktúrában" ajánlottak állást, ráadásul Prigozsin tíz korábbi kulcsfontosságú munkatársát is magával vihette.

Egyébként az alvezér felelt korábban Wagnerből dezertált zsoldosok megbüntetésért, illetve megfélemlítette azokat, akik újságíróknak vagy emberi jogi aktivistáknak nyilatkoztak.