Nyitókép: Pexels

Hollywood most tényleg közel került az összeomláshoz

Infostart
2023. július 18. 18:28
Ha a sztrájkok elhúzódnak, annak katasztrofális következményei lehetnek Barry Diller, a Paramount volt vezérigazgatója szerint.

Ha nem oldódik meg gyorsan a színészek és a forgatókönyvírók sztrájkja, az egy teljes iparág összeomlásához vezethet Diller szerint – írja a CNBC. Úgy véli, ha a stúdióvezetők és a szakszervezetek még hónapokon át nem tudnak megegyezni, akkor kevesebb tartalmat nézhetnek majd az emberek, ami miatt sokan lemondják majd előfizetésüket, így csökken az iparág bevétele.

Mire a sztrájkhelyzet megoldódik, már nem lesz elég pénz arra, hogy a félbemaradt tartalmak mindegyikét befejezzék.

A gyors rendeződésben ugyanakkor azért nem hisz, mert egyik fél sem bízik meg a másikban.

A problémák közt nemcsak a mesterséges intelligencia térnyerését sorolta fel, hanem azt is, hogy hatalmas a különbség a fizetési ranglétra alján és tetején található színészek közt. Diller szerint az egyenlőtlenségek enyhítése érdekében a stúdiók vezetői és a legjobban fizetett színészek 25 százalékos fizetéscsökkentést vállalhatnának, hogy a bérolló záródjon – ehhez ő szeptember elsejét javasolja határidőnek.

Véleménye szerint a mesterséges intelligenciától kár annyira félni. "Az íróknak segíteni fognak, nem pedig helyettesítik őket. A legtöbb tényleges előadói szakmára nem hiszem, hogy a mesterséges intelligencia veszélyeztetné" – fogalmazott.

Diller inkább a mesterséges intelligenciának a kiadói iparágra gyakorolt hatása miatt aggódik, és előrevetített egy lehetséges pert "vezető kiadók egy csoportjával", bár konkrétumokba nem kívánt belemenni. Azt azonban kifejtette, hogy a szerzői jogok védelmét kiemelten fontosnak tartja.