Nyitókép: zabelin/Getty Images

A brit hírszerzés szerint drámai az orosz egészségügyi helyzet a fronton

Infostart
2023. július 10. 18:20
Úgy tűnik, lényegesen nagyobbak az orosz hadsereg harctéri emberveszteségei, mint az elvárható lenne.

A londoni védelmi minisztérium szerint komoly gondokkal küzd az orosz hadsereg harctéri egészségügyi szolgálata: nincs elég képzett embere és felszerelése a hatalmas számú sebesült gyors ellátásához. Az oroszoknak naponta átlagosan négyszáz sebesültjük van a harcok során, és ez már 17 hónapja így megy.

A határhoz közeli katonai kórházak már annyira túlzsúfoltak, hogy oda csak tiszteket szállítanak. A legénységi állományú katonákat helyi, civil kórházakban próbálják ellátni, de ezek az egészségügyi intézmények is erősen túlterheltek.

A brit hírszerzés idézi az orosz Kalasnyikov vállalat harctéri egészségüggyel foglalkozó részlegének vezetőjét, aki azt állítja, hogy a halálesetek vagy a végtagvesztések legalább a felére lennének csökkenthetők, ha a sebesülteket időben és megfelelő módon látnák el.

A sérült katonákat azonban csak nagyon lassan tudják kivonni a tűzvonalból, és akkor sem biztos, hogy megfelelő ellátást kaphatnak, főleg mert az egészségügyi katonák nem megfelelően használják az érszorítókat – összegzi a brit jelentés.

Közben a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) arról számolt be: a megszállt ukrajnai területeken az orvosokat és az ápolókat arra kényszerítik, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot. Azzal fenyegetik őket, hogy ha ezt megtagadják, akkor elveszik a lakásukat és ismeretlen helyre deportálják őket. Az intézkedés nyilvánvaló célja az, hogy megpróbálják növelni a szakképzett egészségügyiek számát, akik aztán a rengeteg orosz sebesültet gyógyíthatnák.

(A nyitókép illusztráció.)