Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Moszkvában lefújták az idei nemzetközi repülőkiállítást

Infostart
2023. július 2. 12:30
A minden második éveben megrendezett Moszkvai Repülő- és Űrhajózási Kiállítás (Moszkvai Aero-Kozmikus Szalon - MAKS) az orosz repülőgép- és űripar legfontosabb eseménye.

A brit hírszerzés úgy értesült, hogy a rendezők elsősorban a biztonsági kockázatok miatt voltak kénytelenek lemondani a kiállítást. Az utóbbi időben ugyanis számos drón támadás érte Oroszország belső területeit. Ugyanakkor a háború miatt az idén a külföldi kiállítók sem tolongtak a részvételért.

Londoni vélemény szerint a Moszkva ellen bevezetett szankciók súlyos csapást mértek az orosz repülőgépgyártásra. Ezt tovább fokozza az egyre nagyobb szakember hiány is. A Roszkozmoz orosz űrügynökség - más nagy vállalatokhoz hasonlóan - saját katonai egységet szervezett, és arra buzdítja a munkatársait, hogy önként jelentkezzenek szolgálatra.

Az is sokat árthatott az orosz repülőiparnak, hogy egy ideje már eltűnt a nyilvánosság elöl a légierő parancsnoka, Szergej Szurovikin. A hadsereg tábornokot állítólag letartóztatták, mert köze lehetett a Wagner csoport zendüléséhez. Hivatalosan ő volt a közvetítő a moszkvai védelmi minisztérium és a zsoldos csapat között - tudatta a brit titkosszolgálat.

Címképünkön az orosz légierő L39 Albatros típusú gyakorló repülőgépei kötelékrepülést mutatnak be a MAKS-2019 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai kiállításon.