Nyitókép: Alexander Becher

Lehangoló német adatok: egyre kevesebb a német gyerek

Infostart
2023. július 2. 19:00
Változnak az idők, változnak a szokások. A német szövetségi statisztikai hivatal friss felmérése a magánháztartások életszinvonalát és összetételét hasonlította több területen össze a korábbi évtizedekével. A változások enyhén szólva óriásiak.

A hivatal az autókkal, valamint a telefonokkal való ellátottságot is vizsgálta, de górcső alá vette a német családmodell változását is, ami a szakemberek szerint különösen érdekes módosulásokat tükröz.

Az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt a legalább egy autóval rendelkező magánháztartások száma. A wiesbadeni hivatal szerint míg 1962-ben a háztartások mindössze 27 százalékéban volt legalább egy autó, 2022-ben ez az arány már 78 százalékos volt. Közülük bő 3 százalék már elektromos vagy vegyes meghajtású hibrid gépkocsival rendelkezett.

Az autók mellett a hivatal többi között a telefonnal való ellátottságot vizsgálta. 1962-ben a háztartások még csak alig 14 százaléka rendelkezett telefonnal, mára ez az arány az adatok szerint csaknem 100 százalékos.

A korábbi évtizedekhez viszonyítva jelentősen megváltozott az egy háztartásban élők együttélési módja. 1950-ben például az 16,7 millió háztartás mindössze 19 százalékát tették ki az egyszemélyes háztartások. Tavaly viszont arányuk a 40,9 millió háztartás 41 százalékát érte el. A statisztikusok szerint arra utal, hogy hogy

míg 1950-ben még csak az emberek mintegy 6 százaléka élt egyedül, 2022-ben már több mint 22 százaléka.

A klasszikus, legalább öttagú családmodell mára szinte teljesen megszűnt. 1950-ben a "népes" családok aránya 16 százalékos volt, 2022-ben már csak 4 százalékos.

Ami az egyes háztartásokban élő generációkat illeti, a statisztika szerint míg a hetvenes években a többszemélyes háztartások több mint 3 százalékában három generáció élt együtt, tavaly ez az arány már az 1 százalékot sem érte el. Ugyancsak a hetvenes évekhez viszonyítva nőt a gyermek nélkül élő házaspárok aránya, mégpedig az akkori 33 százalékról 2022-re 39 százalékra.