Nyitókép: Pexels

Izgalmas, Julius Caesarral kapcsolatos látnivaló nyílt Rómában

Infostart
2023. június 20. 20:21
Egy új útvonalon sétálhatnak a turisták, mellyel a diktátorral végző merénylet helyszínének közvetlen közelébe juthatnak el.

Dühös szenátorok végeztek időszámításunk előtt 44-ben, március idusán, azaz 15-én a római diktátorral: most egészen közelről válik láthatóvá az a terület, ahol ez történt - írja a The Guardian.

Ókori források és a területet helyreállító régészek szerint ezen a helyen lett gyilkosság áldozata Julius Caesar, vagyis itt hangzott el a híres mondat, "Te is fiam, Brutus?", amellyel a római diktátor halála pillanatában kérdőre vonta fogadott fiát, aki csatlakozott az összeesküvőkhöz.

Más értelmezések szerint Julius Caesart nem pontosan itt, hanem a közelben szúrták le: egy római hagyományőrző csoport minden év március 15-én vagy a közeli villamosmegállóban, vagy a Forum Romanumon idézi fel Julius Caesar halálát.

"Róma egyik legszebb és legértékesebb helyszínéről van szó, melyet most visszaadunk a lakosoknak és a turistáknak" - jelentette ki Miguel Gotor, a római polgármesteri hivatal kulturális tanácsnoka.

A romok mind az utcaszint alatt vannak,

egészen a közelmúltig csak egy forgalmas útkereszteződéshez közeli korlátsor mögül lehetett megtekinteni azokat.

Mostantól viszont az érdeklődők egy új sétaútvonalra lépve testközelből is megtekinthetik az építményeket.

Az útvonal kiépítését a Bulgari olasz divatház finanszírozta az először az 1920-as évek építkezései során felfedezett és feltárt területen. Az akkor lebontott épületek helyén kerültek elő a régészeti emlékek, többek között templomok maradványai, valamint Pompeius egykori kúriája, amelynek tufakőből emelt talapzata is megmaradt.

A római ékszerház fizette egyébként 2016-ban a turisták körében olyannyira kedvelt Spanyol-lépcső felújítását is. (A Bulgari 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét.)

A turistáknak 5 eurót kell fizetniük a látogatásért.

A látnivaló szomszédságában egy macskamenhely működik - a bejárhatatlan terület híres az ott élő négylábúakról is. A helyzet pikantériája, hogy Julius Caesarnak viszont ailurofóbiája volt, azaz félt a macskáktól.