Nyitókép: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Inog a görög parti őrség állítása az elsüllyedt migránshajó ügyében

Infostart
2023. június 19. 08:56
A BBC szerint a hajókövetés kétségbe vonja a görög hatóságok beszámolóját.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Görögország délnyugati partjától, a Peloponnészosz-félszigettől 92 kilométerre múlt szerdán elsüllyedt egy migránsokkal teli hajó. A görög hatóságok feltételezése szerint a szerencsétlenségnek több mint 500 halálos áldozata van. A tragikus eset miatt két tűz között találta magát a görög parti őrség: azért is bírálják, mert hagyta továbbhaladni az aktivisták szerint a hajózásra alkalmatlan és túlzsúfolt járművet, és azért is, mert megpróbált segíteni. Erről bővebben itt olvashat.

A BBC most azt írja, hogy olyan információkra tett szert, amelyek megkérdőjelezik a görög parti őrség beszámolóját a szerdai szerencsétlenségről: a környéken lévő többi hajó mozgásának elemzése ugyanis arra utal, hogy hogy a túlzsúfolt halászhajó legalább hét óráig nem mozgott, mielőtt felborult. A görög parti őrség – mely nem kívánta érdemben kommentálni a brit közszolgálati műsorszolgáltató értesülését – viszont továbbra is azt állítja, hogy a tragédia órájában a hajó Olaszország felé tartott, és nem volt szükség mentésre – teszik hozzá.

Közben az ENSZ is vizsgálatot indított, hogy megvalósult-e a teljes körű mentési kísérlet Görögország részéről. A görög tisztviselők azt állítják, hogy a fedélzeten tartózkodók nem kívántak segítséget kérni, és csak közvetlenül a hajó elsüllyedése előtt voltak veszélyben – olvasható. A Marine Traffic (hajókat nyomon követő weboldal) adatai viszont arról árulkodnak, hogy a migránshajónak mégis lehettek navigációs problémái – teszi hozzá a BBC, részletezve egyéb furcsaságokat is.