Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Izraeli csodatank kerülhet az ukrán frontra

Infostart
2023. június 17. 09:50
Jeruzsálemi kormányforrások szerint Izrael előrehaladott tárgyalásokat folytat egy meg nem nevezett európai országgal kétszáz Merkava harckocsi eladásáról.

Izrael eddig igyekezett távol maradni az orosz-ukrán konfliktustól, ezért feltehetően most sem közvetlenül Kijevvel folynak a megbeszélések. Valószínűbb, hogy egy harmadik ország fogja megvásárolni az izraeli tankokat, amelyeket aztán majd átad Ukrajnának. Jeruzsálem próbálja fenntartani a semlegesség látszatát, bár igazából nem lenne rá szüksége, hiszen az oroszok teljes mellszélességgel beálltak Irán mögé, amelynek hivatalosan kinyilvánított célja Izrael állam eltörlése a Föld színéről.

Amennyiben nyélbe ütik az üzletet, akkor ez lesz az eddigi legnagyobb izraeli harckocsi eladás. Bár korábban több államnak is ajánlották a Merkavát, a tank - magas ára miatt - nem lett exportsiker. Csupán Kolumbiának tudtak eladni 2014-ben pár darabot, illetve a Fülöp-szigetek vásárolt tavaly néhány Merkava alvázra épített, hídvető páncélost. Pedig az izraeli fejlesztésű tank kifejezetten világszínvonalú harceszköz.

A Twitteren publikáló NEXTA TV értesülése szerint viszont nem a legújabb Merkava 4-es változatok eladásáról van szó, hanem a korábbi 2-es és 3-as szériákról. Bár ezek már Izraelben csak tartalékban vannak, azért még megállnák a helyüket a régebbi változatú orosz tankokkal szemben.

Nyilván az oroszokat nagyon érdekelné a legújabb Merkava 4-es, főleg annak Trophy, aktív védelmi rendszere. Ez radarból illetve más érzékelőkből áll, és félgömb alakban figyeli a tank környezetét. Amennyiben a számítógép olyan tárgyat észlel, amely sebesség és/vagy röppályája alapján veszélyt jelenthet a harckocsira, a közeledő fenyegetés irányába kilő egy kisebb gránátot. Ennek tölcsér alakú repeszfelhője, vagy végzetesen megrongálja, vagy felrobbantja a tárgyat még mielőtt az elérné a harckocsit. Bár több ország is kísérletezik ilyen megoldással eddig

az izraeli Rafael cég Trophy rendszer bizonyult a leghasználhatóbbnak.

Olyannyira, hogy még az amerikai hadsereg is rendelt belőle, a német Leopard 2-es legújabb A8-as változatának pedig már szériatartozéka. Ezért nem akarja sem Izrael, sem a nyugati katonai szövetség, hogy esetleg az oroszok kezébe kerülhessen egy ilyen Trophy rendszerrel védett harckocsi. A Merkava azonban enélkül is nagyon jó fegyver, amit biztosan eredményesen tudnának használni az ukránok is.

Arról egyelőre nem szólnak a híradások, hogy a szóban forgó kétszáz darabból mennyi lenne a 2-es és mennyi a 3-as változatú. A két széria között hatalmas a különbség, ami főleg a fegyverzetben mutatkozik meg. A Merkava 2 ágyúja ugyanis még a régebbi, 105 milliméteres, huzagolt csövű, amit a brit Royal Ordnance licence alapján gyártottak Izraelben. A Merkava 3-at viszont már egy teljesen új, 120 milliméteres, sima csövű löveggel látták el. Mindkét fegyver NATO kompatibilis, úgyhogy a lőszer ellátásuk nem okozna logisztikai gondokat az ukránoknak.

Ha a páncélosok többsége az újabb 3-as szériához tartozna, az még könnyebbé tenné az ukránok dolgát. Ehhez a tankhoz ugyanis az izraeliek megvásárolták

a német Rheinmetall 120 milliméteres ágyújának gyártási jogát.

Kis eltérésekkel, de ez ugyanaz a fegyver, mint amit Leopard 2A4-es változataiba is beépítettek. Ráadásul a Merkava 3-as motorja is német eredetű, nagyon hasonló a Leopard 2-es erőforrásához. Így az alkatrészellátás is valószínűleg egyszerűbb lehet.

Izraeli Merkava 2 harckocsi. Forrás:Twitter/OSINTdefender

A Merkavát kimondottan a sajátos izraeli igények alapján tervezték. A legfőbb szempont a személyzet védelme volt. Ezért a mérnökök szakítottak a hagyományos elrendezéssel és a motort, meg a teljes erőátviteli rendszert nem a jármű hátuljába, hanem előre építették be. Ez, és a különösen erős homlokpáncélzat más harckocsikhoz képest sokkal nagyobb védelmet nyújt a szemből érkező támadások ellen. Az újfajta ellenrendezés révén a jármű hátuljában egy jókora deszantteret is ki tudtak alakítani, ahol akár hat lövész katona is elfér. A Merkava így képes magával vinni a kísérő gyalogságot. Ha pedig nincs szükség a katonákra, akkor tartalék lőszert, vagy egyéb más felszerelést is lehet a tankba málházni.

Van a Merkavának egy különleges változata is: a Tankbulance. Ez a tank és az angol mentőautó szavak összevonásából született név elég pontosan leírja milyen páncélosról is van szó. A hátsó részben hordágyakat, valamint életmentő felszerelést, illetve egészségügyi személyzetet lehet elhelyezni. A harckocsi amúgy teljes értékű tank, csupán annyiban tér el a többitől, hogy valamivel kevesebb lőszert visz magával. Mivel felfegyverzett járműről van szó,

a nemzetközi hadijog szerint a Tankbulance-ra nem vonatkoznak a genfi konvenciók.

De ez talán elviselhető áldozat azért, hogy olyan harcjárműve legyen az izraeli hadseregnek, amely teljesen védetten képes kimenteni a sebesült katonákat még a tűzvonalból is.

Izraeli Merkava 3 harckocsi. Forrás:Wikipédia

A Merkavák másik kiemelkedő tulajdonsága a rendkívül jó terepjáró képesség, amire a Közel-Kelet sziklás, homokos tájain van nagy szükség. Nyilván sem ez, sem az extrém védettség nem lenne ellenére az ukrán harckocsizóknak. Kérdés persze, hogy a forró és száraz éghajlatra tervezett páncélosok miként viselnék a hideg ukrajnai telet.

A különleges felépítésű Merkava részleteiben nagyon is hasonló az ukránok által legnagyobb számban használt nyugati tankokhoz, a Leopardokhoz. Így valószínűleg sem a páncélosok kezelése, sem az üzemeltetése nem lenne túl nagy kihívás az ukrán katonák számára.