Nyitókép: Arkagyij Budnyickij/MTI

Hatalmas hullaházak épülnek két orosz városban is az ukrán határ közelében

Infostart
2023. június 1. 20:06
Az ukrán titkosszolgálat szerint Kurszk és Rosztov-na-Donu városokban építik az elesett katonákat befogadó állomásokat.

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) kutató intézet jelentésében az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) értesüléseire hivatkozik. Eszerint a két, határ közeli orosz városban nagy méretű befogadó állomásokat hoznak létre, ahol az Ukrajnában elesett orosz katonák tetemeit fogják ideiglenesen tárolni.

A létesítményekhez nagy méretű hűtőházak tartoznak. A két befogadóállomás építésére és a hűtőházak berendezéseire Moszkva 1,4 milliárd rubelt (mintegy hat milliárd forintot) kíván költeni.

Az amerikai kutatóintézet arról is hírt adott, hogy Leningrád megye pénzbeli kártérítést fizet a sebesült, vagy elesett zsoldosok, például a Wagner csoportnál szolgálók családjainak. Alekszandr Drozdenko, Leningrád megye kormányzója úgy rendelkezett, hogy ötszázezer és egymillió rubel (körülbelül 2-4 millió forint) jár a harcok sérültjeinek, és kétmillió rubel (8,5 millió forint) azoknak, akik életüket vesztik az ukrajnai háborúban.

A Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt közölte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a sebesült és az elesett zsoldosok, illetve hozzátartozóik valóban megkapják a beígért támogatást.

Ugyancsak az ISW számolt be arról, hogy a moszkvai törvényhozás a jelek szerint

lehetővé akarja tenni a bebörtönzött vagy börtönviselt férfiak besorozását is.

Andrej Kartapolov, a Duma Védelmi Bizottságának vezetője olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében az orosz hadsereg mozgósítás, hadiállapot, vagy háború idején szerződéses katonákat toborozhatna a fegyintézetekből, illetve a büntetett előéletűek is beállhatnának katonának.

A tervezet szerint a bevonuló elítéltek és rovott múltúak kegyelmet kapnának. Ugyanakkor a rendelkezés nem vonatkozna azokra, akiket politikai bűncselekményekért, terrorizmusért vagy hazaárulásért ítéltek el. Ők továbbra sem lehetnének semmilyen formában sem tagjai az orosz haderőnek.