Nyitókép: joulaujoy/Getty Images

Megdöbbentő módszerrel hatástalanítják az aknákat az ukránok – videó

Infostart
2023. május 19. 06:37
Az életveszélyes manőverhez csak egy hosszabb bot kell – meg rengeteg bátorság.

Korábban már jelent meg videó arról, ahogy egy ukrán katona úgy „hatástalanít” egy orosz PFM-1-es gyalogsági aknát, hogy rávág a robbanóeszközre egy hosszabb bottal. A Twitteren mosr jelent meg egy rövid válogatásvideó arról, hogy az elsőre meggondolatlanságnak tűnő technika a gyakorlatban működőképes – írja a Portfolio.

A PFM-1-es műanyagból készült, könnyű és apró aknát drónokról, repülőgépekről vagy speciálisan erre a célra kifejlesztett aknagránátokból lehet szétszórni a célterületen. A fegyver a fémdetektorok számára láthatatlan, az aljnövényzetben nagyon nehéz észre venni, és a legritkább esetben végez a rálépő áldozattal, ugyanakkor az apró robbanóeszköz bőven elég ahhoz, hogy megcsonkítsa azt, aki a közelébe merészkedik.

A gyakran pillangóaknának is becézett fegyver hatósugara kicsi, mivel a néhány grammnyi robbanóanyag mellett repeszeket nem tartalmaz a szerkezet. A tűzszerészi útmutatók az abszolút biztonságos távolságot három méterben határozzák meg, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy egy-másfél méteres körön kívül a fegyver nem veszélyes. Ennek ellenére bátor vállalkozás a katonáktól az, hogy komolyabb védőfelszerelés nélkül éles robbanószereket csapkodnak deszkákkal.