Nyitókép: karpataljalap.net

Magyar Nemzetet olvas az ukrán hadsereg közismert katonája

Infostart
2023. április 26. 16:21
A Twitteren megjelent képen a kárpátaljai Fegyír Sándor látható, aki szinte a háború kitörése óta önkéntesként harcol az ukrán hadseregben.

A "lövészárok professzoraként" híressé vált Fegyír Sándor az ungvári egyetemen tanított a háború előtt. A filozófiai tudományok doktora az orosz invázió megindulása után nem sokkal önként jelentkezett az ukrán hadseregbe.

Több újságcikk is beszámolt már arról, hogy a professzor még a lövészárokban is folytatja az oktatást: két ütközet között mobiltelefonon keresztül tart előadásokat a diákjainak. Rajta kívül egyébként még sok kárpátaljai magyar harcol az oroszok ellen. Sajtóértesülések szerint a magyarok közül többen híradós katonaként szolgálnak, mert ha anyanyelvükön kommunikálnak, akkor azt az orosz lehallgatók kevésbé érthetik.

A Twitteren most megjelent képen Fegyír Sándor éppen a Magyar Nemzet március 23-i számát olvassa. A fotót nyilvánosságra hozó Nika Melkozerova ukrán újságíró, némi malíciával jegyezte meg, hogy a magyar kormány hivatalosan ugyan elzárkózik Ukrajna katonai támogatásától, ellenben a kárpátaljai magyarok közül mégis sokan fegyverrel harcolnak az orosz megszállók ellen. Jelezte, a fotót éppen ezért nem véletlenül választotta ki.

Fegyír professzor egyébként január 28-án, Facebook-bejegyzésében tette szóvá, hogy orosz ügynökök megpróbálják egymásnak ugrasztani a kárpátaljai magyarokat és ukránokat. Egyebek közt azt írta:

"A kárpátaljai magyarok Ukrajna tisztességes állampolgárai. Minden nemzetiségű kárpátaljai ezrek (köztük magyarok is) fegyvert fogtak és elindultak harcba - mert nem akarjuk azt, hogy az orosz megszállók Kárpátaljára is jöjjenek el és öljék a rokonainkat. Mindannyian emlékszünk, hogy mi volt a múlt században, emlékszünk a „málenkij robot” és az oroszok által szervezett magyarok koncentrációs táborokra."

Kolodko Mihály szobrász Ungváron egy mini szoborral tisztelgett a "lövészárok professzor" előtt.

Kolodko Mihály miniszobra Ungváron, Fegyír Sándorról. Forrás:Twitter/Ukrinform

A művésznek számos miniszobra található Budapest több pontján is.