Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ukrán védelmi miniszter: megérkeztek a Patriotok a hazafiakhoz

Infostart
2023. április 19. 16:35
Olekszij Reznyikov bejelentette, hogy Ukrajna megkapta az első amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszereket.

Az ukrán védelmi miniszter Twitter bejegyzésében arról írt, hogy már 2021-ben, amikor, mint az ideiglenesen megszállt területek visszaszerzéséért felelős miniszerelnök-helyettesként az USA-ban járt, Patriot-rendszereket kért vendéglátóitól.

Akkor az amerikaiak elutasították ezt, lehetetlennek nevezve az ukránok óhaját. "A lehetetlen azonban lehetővé vált - írta Reznyikov.

Majd azzal folytatta, hogy a szép ukrán égbolt immár jóval biztonságosabb is, mivel megérkeztek az első Patriot légvédelmi rendszerek. A védelmi miniszter emlékeztetett rá, hogy az ukrán katonák a lehető legrövidebb idő alatt elsajátították a Patriot kezelését, a szövetséges országok vezetői pedig betartották korábbi ígéretüket.

A miniszter azt is közölte, hogy francia AMX-10 (francia megnevezéssel könnyű harckocsik) is érkeztek Ukrajnába.

  • Washington december közepén, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyesült államokbeli látogatásán vállalta, hogy Patriot föld-levegő légvédelmi rendszereket küld Kijevnek, miközben Oroszország az ukrán energetikai hálózatokat támadta.
  • Hollandia január 20-án jelentette be, hogy az Egyesült Államokkal és Németországgal közös szállítás keretében két Patriot rakétaindítót és a hozzájuk tartozó elfogó rakétákat szállít Ukrajnának.
  • Berlin január 5-én vállalta egy Patriot rakétarendszer szállítását.
  • A Patriot rakétarendszert először az Egyesült Államokban állították hadrendbe az 1980-as években.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője azt mondta, hogy az új Patriot-rendszereknek kiemelkedően fontos szerepük lehet az ukránok tervezett ellentámadásakor is. Ezek a rendkívül korszerű légvédelmi fegyverek fogják majd oltalmazni a saját csapataikat az orosz légierő csapásai ellen.