Nyitókép: Pixabay.com

Van egy nagy akadálya az ukránok tavaszi ellentámadásnak

Infostart
2023. április 14. 17:16
Amíg nincs elegendő könnyű jármű, amely az ukrán harckocsikat kísérheti a csatatéren, nem lesz ellentámadás a szakértők szerint.

Járművek, valamint lőszer- és fegyverutánpótlás híján maradhat az első világháborút idéző lövészárokharc, nem lehet új manővereket és szárazföldi támadásokat indítani - írja a Euronews.

Az Elcano Royal Institute elemzője, Félix Arteaga szerint harci és szállítójárművekre, köztük tankgyilkos Bradley-kre és Humvee-kra volna szüksége az ukránoknak.

"A jelenlegi körülmények közt sem az ukrán, sem az orosz oldalon nincs meg az erő a támadás indítására. A következő hetekben sem várjuk, hogy bármely fél olyan offenzívát indítson, amely képes áttörni a védelmi pozíciókat" - fogalmazott.

Az ukrán csatatér Donbász térségére szűkült,

mindkét ország hadserege híján van olyan erőnek, amely képes lehetne arra, hogy rákényszerítse az ellenfelet a visszavonulásra.

Bradley Bowman, a washingtoni Demokráciák Védelméért Alapítvány igazgatója azt mondta az Euronews-nak, hogy kombinált fegyveres hadviselésre van szükség ahhoz, hogy támadó műveleteket hajtsanak végre, amelyek ténylegesen visszavonulásba szoríthatják az oroszokat, és lehetővé tehetik az ukránok számára, hogy visszaszerezzék területeik egy részét.