Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Emmanuel Macron fontos szempontra hívta fel Orbán Viktor figyelmét

Infostart
2023. március 14. 12:14
Erről a Le Monde francia lap tudósított, magyar kormányzati források még nem árultak el részleteket a hétfő esti párizsi tárgyalásról.

„Az európai országok egységére” emlékeztette Orbán Viktor miniszterelnököt Emmanuel Macron francia elnök hétfő este, amikor a párizsi Elysée-palotában tartott munkavacsorán az Ukrajnában zajló háborúról beszélgettek – írja a Le Monde beszámolója alapján a Telex.

A találkozón elhangzottakról magyar kormányzati források még nem közöltek részleteket, csak Orbán Viktor Facebook-oldalára töltöttek fel egy közös párizsi képet a két politikusról az éjjel.

Hétfő délután pedig Hunok Párizsban címmel posztoltak:

A francia lap szerint Macron megragadta az alkalmat, hogy „kiemelje az európai országok egységének szükségességét Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben, különösen az Oroszországgal szembeni szigorú szankciók alkalmazásával”.

A vacsorán szóba került a finn és a svéd NATO-csatlakozás is, ezt már minden NATO-tagállam ratifikálta Magyarország és Törökország kivételével.

Orbán, ha már Párizsban járt, felkereste kedvenc francia elnökét, Nicolas Sarkozyt is – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

A tárgyaláson a magyar–francia kétoldalú kapcsolatokon kívül a legfontosabb nemzetközi témákról, az ukrajnai háborúról és európai politikai ügyekről volt szó a sajtófőnök szerint.