Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Évforduló: üzentek Ukrajnának az EU-s külügyminiszterek, egy kivétellel

Infostart
2023. február 22. 10:42
Együtt álltak ki egy videóban Ukrajna mellett. Egyedül a magyar miniszter nem volt rajta a felvételen.

A háború első évfordulóján az Európai Unió országainak külügyminiszterei videoüzenetben fejezték ki támogatásukat és szolidaritásukat Ukrajnával. A felvételt a tárcavezetők hétfői ülését követően mutatták be - írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy egy hiányzó azonban van. Szijjártó Péter ugyanis nem vett részt az ülésen, de hiányzott róla osztrák kollégája, Alexander Schallenberg is, utóbbi mégis szerepel a videóban, mert előre rögzítette az üzenetét. A magyar politikust egyik államtitkárára, Sztáray Péter "helyettesítette".

„Bátorság, tisztelet, méltóság, szabadság, hazaszeretet, szolidaritás…” A külügyminiszterek a videóüzenetben ezekkel a szavakkal küldtek biztatást az ukránoknak.

A magyar államtitkár üzenete a „sokszínűség” volt.

Josep Borrell külügyi biztos korábbi, a müncheni találkozón mondott beszédéről mi is beszámoltunk. Azt írtuk az Infostarton, hogy "a háború elvesztését jelenti Ukrajna számára, ha az Európai Unió nem találja meg heteken belül a módját annak, hogy felgyorsítsa a lőszerellátást – figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a müncheni biztonsági konferencia zárónapján.

Josep Borrell másnap, a külügyminiszteri találkozó után arról beszélt, hogy "még a héten megegyezés várható az Oroszország elleni tizedik szankciós csomagról az Európai Unióban".