Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Bajban a német egészségügyi miniszter, pánikkeltés a vád

Infostart
2023. január 24. 12:27
Nincs könnyű helyzetben Karl Lauterbach. Előbb a tartományi kollégáival gyűlt meg a baja, mert ellenállt a Covid-korlátozások fokozatos enyhítését célzó törekvéseknek, most pedig szakértőkkel és tekintélyes médiumokkal gyűlt meg a baja egy félresikerült nyilatkozata miatt.

A vitatott interjú a Rheinsche Post című lapban jelent meg. Ebben a miniszter azt állította, hogy az ismételt koronavírus-fertőzések rendkívül súlyos következményekhez, mindenekelőtt az immunrendszer gyógyíthatatlan meggyengüléséhez vezethetnek.

"Tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy az érintettek gyógyíthatatlan immungyengeséggel találhatják szembe magukat" – fogalmazott a miniszter. Ugyanebben az interjúban ugyanakkor hangoztatta azt is, mindez még "nem biztos", és ezen a téren "intenzív kutatások" folynak. Ehhez még hozzátette, hogy minderről konzultál a szakértőkkel, és figyelemmel kíséri a tanulmányokat.

"Ha azonban valakinek két fertőzés után erősen megváltozott az immunrendszere, ajánlatos mindent megtenni egy újabb fertőzés elkerülése érdekében"

– hangoztatta a miniszter.

Lauterbach kijelentéseit követően több se kellett a kritikus médiának, amely a Süddeutsche Zeitunggal az élen rendkívül keményen bírálta őt. A többi között Christine Berndt, az újság tudományos rovatának újságírónője azzal vádolta ez egészségügyi minisztert, hogy "dramatizálja" a dolgokat, mégpedig anélkül, hogy legalább egy ideiglenes tudományos publikáció alátámasztaná kijelentéseit.

Christine Brendt szerint a szóban forgó állítások nem megalapozottak, olyannyira nem, hogy annak szerzői nem is kívánnak tovább kutatni. Az ilyen jellegű adatok magyarázatával "rendkívül óvatosan" kellene eljárni – hangoztatta a cikkíró.

Ezek után a miniszter némi visszakozásra kényszerült. Egy Twitter-üzenetben azt írta ugyanis, hogy

az általa mondottak továbbításában a minisztériumban" technikai hiba" történt.

Lauterbach szerint az idézet valójában úgy szólt: "Tanulmányok időközben egyértelműen bizonyítják, hogy az érintettek gyakran az immunrendszer meggyengülésével kerülnek szembe. Azt azonban nem tudjuk, hogy ez milyen hosszú ideig tart."

"Gyógyíthatatlan immungyengeségről nem beszélhetünk" – fogalmazott a miniszter, azzal kapcsolatban azonban nem szolgált részletekkel, hogy az általa említett "technikai hiba" miként történt.

Németországban is íratlan szabálynak számít, hogy amennyiben egy újság egy politikussal készít interjút, azt annak alanyával vagy valamelyik munkatársával a megjelenés előtt engedélyeztetni kell, és az ellenőrzés során a szöveg módosítható.

A Die Welt Lauterbach minisztériumának köreiből úgy értesült, hogy a miniszter az interjú engedélyezésekor a gyógyítgathatatlan immungyengeségre vonatkozó ominózus részt törlésre jelölte, a minisztérium egyik illetékese a kívánt módosítást azonban nem vette figyelembe.

Lauterbach védelmében emelt szót az interjút készítő újságíró is, megerősítve, hogy minisztériumtól az engedélyt és egyben a szóban forgó mondatot tartalmazó szöveget kapta kézhez. Ezért nem kizárt, hogy valóban a minisztériumban követtek el hibát.

Ebből kiindulva túlzás a minisztert hazugnak nevezni – fogalmazott szintén Twitter-üzenetében a a Rheinische Post újságírója.

Pánikkeltés a nyilatkozatokban, lazaság a cselekvésben – bírálta ezzel szemben Karl Lauterbachot a Süddeutsche Zeitung.