Nyitókép: Pexels

Mayday: hatalmas csattanás után vészjelzést adott le a Qantas egyik gépe

Infostart
2023. január 18. 14:50
A repülőgép fedélzetén 145 utas ült.

Sydneyben szállt le a repülőgép azt követően, hogy korábban mayday jelzést adott le: végül utasai normál módon hagyhatták le a repülőt - írja a CNN.

Az Új-Zélandról induló járat legénysége a Tasmán tenger fölött érzékelte, hogy a repülő egyik motorja meghibásodott. Helyi idő szerint szerda délután fél négykor landolt a gép Sydneyben - akkorra a vészjelzést visszavonták, csak azt jelezték, hogy leszállást követően segítségre lehet szükség a gép körül.

A Boeing 737-esnek eredetileg is Sydney volt az úti célja, már csak egy óra volt hátra addig, hogy elérje, amikor a vészjelzést leadta.

A géphez tűzoltókat, mentőket és rendőröket is küldtek, de segítségükre végül nem volt szükség, a Qantas mérnökei ugyanakkor elkezdték a gép vizsgálatát.

"Bár a fedélzeti hajtóműleállások ritkák, és természetesen aggasztóak az utasok számára, pilótáinkat kiképezték a biztonságos kezelésükre, és a repülőgépeket úgy tervezték, hogy hosszabb ideig egy hajtóművel repüljenek" - áll a légitársaság hivatalos közleményében.

A járat utasai tudtak róla, hogy valami gond van a géppel, de azt nem, hogy pontosan mi az.

"Egy csattanást hallottam, és talán egy enyhe rázkódást, de ennyi volt.

Profin és nyugodtan kezelték a helyzetet"

- mondta az egyik utas. Senki sem sérült meg a gépen.