Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ingyen óvszert ígér a fiataloknak Emmanuel Macron, és apró forradalomról beszélt

Infostart
2022. december 9. 19:39
A kormány a nemi betegségek terjedését szeretné megfékezni, a nem kívánt terhességek számának csökkentésével párhuzamosan.

A patikákban várja hamarosan a 18-25 éves korosztály tagjait ingyen óvszer Franciaországban: a védekezés apró forradalmának nevezte az intézkedés bevezetését a francia elnök.

A lépés nem előzmények nélkül való. A francia kormány a korábban a 18 év alattiak nőkre vonatkozó, ingyenes fogamzásgátlást lehetővé tevő programját 2022-ben kiterjesztette a 25 évesnél fiatalabb nőkre: a céljuk az, hogy egy fiatal nő se hagyja abba a tabletta szedését azért, mert nem jut rá pénze – írja a The Guardian.

Az óvszervásárlást már most megtérítik a franciáknak, ha orvos vagy szülésznő írja fel számukra.

Ezzel is az AIDS és egyéb nemi úton terjedő fertőzések ellen küzd az ország.

A francia elnök a szexuális felvilágosításról is beszélt egy vitán, amelyen bejelentette az óvszerek ingyenessé tételét.

"Nem vagyunk túl jók ebben a témában. A valóság nagyon-nagyon eltér az elmélettől. Ez egy olyan terület, ahol sokkal jobban kell oktatnunk a tanárainkat" – vélekedett.

Macron maszkot viselt a konferencián, elmondva, hogy az egészségügyi minisztérium iránymutatásait követi. A kormány mérlegeli a válaszlépéseket a koronavírus terjedésével kapcsolatosan, bár eddig nem vezették be újra a maszkokra vonatkozó előírásokat.

"A járvány ismételt terjedésével szembesülve úgy gondolom, jó, ha példát mutatunk, mert nem feltétlenül akarunk visszatérni a kötelező maszkviseléshez" – mondta.

Franciaországban arra buzdítják az embereket, hogy

viseljenek maszkot a zsúfolt helyeken,

és a tél közeledtével vegyék fel a koronavírus elleni emlékeztető oltásukat.