Nyitókép: Takosan/Getty Images

Betiltanak egyes repülőjáratokat Franciaországban

Infostart
2022. december 6. 09:14
Környezetvédelmi oka van. A magángépek forgalmát is korlátozzák.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a francia tervet, miszerint minden olyan repülőjárat betiltásra kerül, amely kiválható legfeljebb két és fél órányi vasúti utazással. Franciaország a magánrepülőgépek rövid utakra történő használatát is visszaszorítja annak érdekében, hogy környezetbarátabbá és igazságosabbá tegye a közlekedést – írta az Euronews alapján a 24.hu.

A változtatások az ország 2021-es éghajlatvédelmi törvényének részét képezik. Az intézkedés bejelentésekor repülőteres szervezetek kifogásokat emeltek, ezért az EB megvizsgálta a terv végrehajthatóságát. Jóváhagyásukkor azzal érveltek, hogy az európai légiközlekedési rendelet egyik cikke kimondja: egy tagállam súlyos környezeti problémák esetén korlátozhatja vagy megtagadhatja a közlekedési jogok gyakorlását, különösen, ha más közlekedési módok kielégítő szolgáltatást nyújtanak.

A rövid távú járatokra vonatkozó tilalom három évig lesz érvényben, melyet követően a Bizottság újraértékeli annak eredményeit.

Nem minden vonalon vezetik be: az intézkedések elsőként csak a Párizs Orly–Bordeaux, a Párizs Orly–Lyon, a Párizs Orly–Nantes, a Párizs Orly–Rennes és aLyon-Marseille viszonylatokat érinti. Így a tilalom hatálya alól egyelőre kimaradnak azok a vonalak, amelyek nemzetközi útvonalakra csatlakoznak, valamint azok is, amelyek a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér csomópontját hivatottak ellátni.